Malta: Kruzeri će zagaditi more, Gaženica postaje septička jama

Danas su saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj, županijski vijećnik Zadarske županije Ivan Matić i gradski vijećnik Mosta NL Mladen Malta u Zadru u luci Gaženici na konferenciji za novinare upozorili na zagađenje naših plaža i mora.

Miro Bulj naglasio je da je luka Gaženica jedna od najvećih investicija što se tiče luka u koju je država uložila 1,5 milijardu kuna, a koja je dana Turcima u koncesiju za 30 milijuna kuna na 20 godina, što je minoran novac.

Ovo je jedan značajan projekat jer Zadar kao centar Jadrana zaslužuje jednu ovakvu luku, ali ne i ovakvo ponašanje gdje je investicija od 1,5 milijarde kuna predana doslovno džabe u ruke stranom turskom vlasniku, a nema ni pročistač za otpadne vode iz brodova i kruzera koji ovdje dolaze nego oni onečišćuju more i puštaju svoje fekalije u naše Jadransko moreTo znači da će se u idućih 20-tak godina dok će oni imati koncesiju naše more zagaditi, Turci će zaraditi novac, a država i narod neće imati ništa. Nezamislivo je da nitko ne odgovara za ovo. Još 2018. tražio sam tematsku sjednicu koja je održana u Odboru za promet u Hrvatskom saboru gdje sam upozoravao na ovo, ali nitko nije dao odgovornost, ni ministar Butković. Kao saborski zastupnik hitno ću zatražiti kod Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se utvrdi odgovornost ovolike investicije koja nema pročistač fekalija i otpadnih voda u novoizgrađenoj luci Gaženici. Tko je odgovoran za onečišćenja koja će se dogoditi na ovom području? Ovo je antituristički projekat i bila bi obveza koncesionara da napravi barem pročistač i da nam ne zagađuje more, uz to što ima ogromnu dobit na štetu Zadarske županije i naše Dalmacije. Ali mi smo očito postali odlagalište tuđih otpada, a to je katastrofa i ekocid. Osobno ću tražiti da se tuđe smeće riješi na način kako se riješava u normalnim civiliziranim državama. Most je već ranije inzistirao da se proglasi isključivi gospodarski pojas, da se bolje kontrolira naše more i da se naša kontrola prostorno proširi i na međunarodni prostor, ali to Vladi očito ne odgovara. Netko mora odgovarati za ovo što će kruzeri i manji brodovi svoje fekalije istresati u naš Jadran. Od ovog projekta koji je bio značajan za razvoj Zadarske županije na kraju je učinjena šteta, i Hrvatskoj, i okolišu, i Jadranu, a naravno i ljudima na ovom prostoru. Osim zagađenja, laž je bila i da će ovdje biti 4 tisuće novih radnih mjesta, a danas ovdje ima desetak novozaposlenih osoba u luci.“ – rekao je Miro Bulj.

Ivan Matić naglasio je da je razvoj luke neminovan, te da će tu dolaziti sve više brodova pa će tako biti i sve više ispuštanja fekalija u naše more.

„Izgradnja pročistača je nužna i bitno je da se to što prije napravi jer ako se ova luka bude razvijala onako kako je obećano, onda bi izgradnja pročistača trebala biti prioritet.“

Mladen Malta rekao je da je ovo čisti dokaz stihijskog i nekontroliranog turizma.

„Pitanje je što će nakon 20 godina ostati od Jadrana, da li će to biti septička jama, a to ćemo tek tada vidjeti. Nezamislivo je koliko kruzera uplovi u Jadran i koliko fekalija ispusti.“