“Marija Kalmeta Quintet” održat će koncert 24. kolovoza u atriju palače Cedulin

Obrazovani, višestruko nagrađivani, domaći mladi jazzisti okupljeni u “Marija Kalmeta Quintet” održat će koncert 24. kolovoza u atriju palače Cedulin u Zadru, s početkom u 21 sat.

Uz vokalisticu Mariju Kalmetu, kvintet čine gitarist Filip Pavić, bubnjar Jerko Jurin, kontrabasist  Ivan Džajić i saksofonist Oliver Potočnik.  

Kvintet izvodi odabrane jazz standarde iz američke pjesmarice, ali u suvremenim aranžmanima, primjerenim senzibilitetu današnjih mladih glazbenika i današnje jazz publike. Spoj je to već odavno definiranih skladbi iz 1930-ih i 1940-ih godina odsviranih u inovativnim i svježim aranžmanima prepunim iznenađenja koje donose improvizacije nadahnute i u interpretacijama maštovite vokalistice i solista. Izvedbe te slavne baštine kreću se u širokom i šarolikom rasponu od nježnih i profinjenih balada, pa do standarada koji su platforme i polazišta članovima kvinteta za žestoki groove. Glavna ambicija članova sastava je ponajprije biti u službi sugestivne i dinamične pjevačice jedinstvenog glasa i vokalne interpretacije, podržavati i motivirati ju, ali svaki član pritom vješto pronalazi prostor da izrazi svoju solističku spremnost i inventivnost. Uigrana ekipa u solima međusobno odlično surađuje, pri čemu sola jednog člana otvaraju mogućnosti i prostore ostalima i pomažu im da se kreativno što bolje izraze. 

Aktivnosti „Marija Kalmeta kvinteta“ su u kreativnom zamahu i od njega mnogo očekujemo.  

Marija Kalmeta rođena je 1988. godine u Zadru gdje završava glazbenu školu, instrument violinu. Godine 2007. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina, smjer slikarstvo. Diplomirala je 2013. godine. 

Nakon klasičnoga glazbenog obrazovanja započinje istraživati jazz glazbu, a od 2017. počinje učiti jazz pjevanje pod mentorstvom jazz vokalistice Maje Savić te nastavlja pod mentorstvom jazz vokalistice i glazbene edukatorice Lele Kaplowitz. Sudjeluje na Vocal Showcaseovima by Lela Kaplowitz  pjevajući u pratnji vrsnih hrvatskih jazz glazbenika. 

Godine 2018. pohađala je Berklee at Umbria Jazz Clinics ljetnu školu u Perugi (Italija), Marion Cowings Jazz vocal Workshop u Smalls Jazz Clubu u New Yorku (USA), a 2019. godine JM Summer School u Grožnjanu (Hrvatska), gdje uči jazz pjevanje i surađuje sa svjetskim imenima jazza i suvremene glazbe. Neki od njih su Patrice Williamson, Jeffrey Ramsey, Dennis Montgomery III., Louis Bonilla, John Rilley, Thana Alexa.

U proljeće 2019. izabrana je kao finalistica na natječaju Nove nade jazza “Marijan Marijanović” u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja  i jazzHR-a te privlači pozornost svojim nastupom u Jazz & Cabaret clubu Kontesa gdje se predstavlja kao perspektivna jazz pjevačica.

Sljedećih godina surađuje, nastupa i uči s renomiranim hrvatskim jazz glazbenicima (Filip Pavić, Joe Kaplowitz, Black Coffee i drugi).

Godine 2023. okuplja “Marija Kalmeta kvintet” u sastavu: Filip Pavić (gitara), Jerko Juron (bubnjevi), Ivan Džajić (kontrabas) i Oliver Potočnik (saksofon).