Marina Blažević Longin: Cilj nam je unaprjeđenje znanja i vještina zdravstvenih djelatnika

Održana je on line press konferencija Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Poliklinike Lacrima a u sklopu EU projekta „Važnost prevencije glaukoma“. Projekt je financiran u 100% iznosu sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu „OP Učinkoviti ljudski potencijali ‪2014.-2020‬“ a njegova vrijednost je ‪904.441‬,71 HRK. Provedba projekta krenula je 11.2.2020. i trajat će do 11.8.2021. Zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, gđa. Marina Blažević Longin u kratkim crtama predstavila je projekt i istakla njegov značaj. Projekt je usmjeren unaprjeđenju znanja i vještina zdravstvenih djelatnika i zaposlenika zdravstvenih ustanova Zadarske županije u području promocije zdravlja i prevencije glaukoma.“  Pa su shodno tome u mjesecu prosincu održane edukacije djelatnika Poliklinike Lacrima i Zavoda za javno zdravstvo Zadar od strane dr. Roberta Stanića iz KBC-a Split. Na radionicama je obrađeno 16 tema vezanih za glaukom a educirani djelatnici svoje će znanje prenijeti kroz radionice zdravstvenim djelatnicima u ruralnim i najudaljenijim dijelovima Zadarske županije a to su Gradovi Benkovac i Obrovac, Općina Preko na otoku Ugljanu, Općina Gračac i Općina Sali na Dugom Otoku.

Prim.dr.scSamir Čanović, dr.med.specijalista oftalmologije rekao je da je glaukom multifaktorijalna optička neuropatija u kojoj nastaje karakteristični stečeni gubitak i oštećenje ganglijskih stanica mrežnice, što rezultira oštećenjem i ispadima vidnog polja.“ Glaukom je 2.razlog sljepoće  u svijetu te se smatra da u svijetu postoji oko 50% nedijagnosticiranih pacijenata oboljelih od glaukoma. Također, 10% njih završit će s gubitkom vida na oba oka a 24% njih izgubit će vid na jedno oko.“ Porazna je činjenica što u Europi 30% ljudi ne zna što je glaukom.

Dr.med. specijalist oftalmologije  Vesna Augustinović istakla je kako je glaukom nedefinirana bolest, brojni su čimbenici rizika i ne postoji idealni model liječenja te se svakom pacijentu pristupa individualno uzimajući u obzir okruženje svakog pacijenta. Također, istakla je model zajedničke skrbi, dakle, sinergijsko djelovanje djelatnika primarne zdravstvene skrbi i Zavoda za javno zdravstvo kao pravi put u osvješćivanju javnosti i djelovanju na ovoj tematici.