Marko Vučetić: Grad Zadar je najsramotniji grad u Hrvatskoj

Njihov kandidat za gradonačelnika nazvao je Zadar najsramotnijim gradom u Hrvatskoj, komentirali su videosnimku navodnog prikupljanja potpisa u jednoj gradskoj tvrtki za gradonačelnika Dukića, a iznijeli su i neke prijedloge reforme rada gradske uprave.

Sporna videosnimka

Predstavljanje dijelova programa kojima SDP i ostale stranke okupljene u koaliciji Srcem za Zadar namjerava reformirati grad i provoditi borbu protiv korupcije palo je u drugi plan na njihovoj današnjoj medijskoj konferenciji zbog jučer objavljene videosnimke. Objavio ju je na Facebook SDP-ovac Danijel Radeta, a snimka pokazuje kako – piše Radeta – HDZ iskorištava direktore gradskih poduzeća u prikupljanju potpisa, u ovom slučaju u pitanju je Vodovod. Kandidat koalicije Srcem za Zadar za gradonačelnika, Marko Vučetić:

Grad Zadar u demokraciji već 30 godina ima praksu režima i režimske svijesti. Tu svijest provodi HDZ, ta režimska svijest je toliko ukorijenjena u institucije da institucije više nisu niti sposobne demokratski promišljati zadarsku zbilju. Na ovim lokalnim izborima mi biramo između vladanja i upravljanja.

Komentirao je taj događaj i čelnik gradskog HDZ-a Šime Erlić kazavši da iza te akcije ne stoji HDZ. Istaknuo je da mnogi članovi samoinicijativno prikupljaju potpise, a da je problem neovlašteno predstavljanje i protuzakonito snimanje. Drugačije to vidi oporbeni blok:

Grad Zadar je najsramotniji grad u Republici Hrvatskoj i jučerašnja snimka nam očituje dušu tog porobljenog grada. Svi oni koji u ovoj snimci nisu osjetili stid, pozivam ih da ni pod razno ne glasaju za mene.

Borba protiv korupcije

Osim osvrta na snimku, predstavljen je i dio programa. Ante Rubeša iz Akcije mladih o borbi protiv korupcije i Vedrana Mišković iz SDP-a o registru gradske imovine:

Borba protiv korupcije je najvažnija točka našeg programa. Grad Zadar je grad iza zastora, grad kojim upravljaju građevinski karteli u vlasništvu nekolicine ratnih profitera.

Raspolaganje nekretninama u vlasništvu Grada nije obavljeno pažnjom dobrog gospodara. Zbog toga ćemo odmah izvršiti procjenu vrijednosti odnosno stanja u kojem se nekretnine nalaze, izvršiti hitnu sanaciju kako bismo njihovim budućim i sadašnjim stanarima omogućili pristojan život.

HSS-ov Marijan Maroja kazao je da Zadar nije grad jednakih mogućnosti za mlade, a oni će to – pobijede li na izborima – promijeniti.

Izvor: HRT Radio Zadar