Međunarodni šahovski turnir Zadar Chess Open počinje 15. prosinca Međunarodni šahovski turnir Zadar Chess Open počinje 15. prosinca
Međunarodni šahovski turnir Zadar Chess Open koji se održava od 15. do 22 prosinca u hotelu Kolovare. Ove godine očekujemo preko 170 natjecatelja ,a... Međunarodni šahovski turnir Zadar Chess Open počinje 15. prosinca

Međunarodni šahovski turnir Zadar Chess Open koji se održava od 15. do 22 prosinca u hotelu Kolovare.

Ove godine očekujemo preko 170 natjecatelja ,a do sad su prijavljeni igrači iz 23 zemlje(Armenija,Austrija,Azerbajdžan,Bosna i Hercegovina,Bugarska,Crna Gora, Danska,Farski Otoci,Francuska, Hrvatska,Indija,Kosovo,Mađarska,Makedonija,Malezija,Njemačka,Poljska,Rusija,Slovačka,Slovenija,Srbija,Turska,Ukrajina, SAD. Baš zbog toga ovaj turnir slovi kao jedan od najvećih i najvažnijih događaja u šahovskom svijetu u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe
– Turnir se dijeli na dvije skupine, A i B.
U A skupini igraju natjecatelji koji imaju rejting više od 2200 a u B skupini oni od 2300 bodova na niže. Igra se švicarskim sustavom 9 kola , tempo je 90 minuta za 40 poteza + dodatak od 30 minuta do kraja partije uz dodatak od 30 sekundi po potezu počevši od prvog poteza
Na turnir dolazi veliki broj mladih talentiranih šahista
pa je zbog toga “A turnir” postao značajan u međunarodnim okvirima jer je postao vrlo atraktivan za mlade igrače koji žele osvojiti međunarodnu normu koja je potrebna da bi se osvojila međunarodna titula i dosegnuo bolji rejting.
Na “A turniru” već sada imamo više od 20 igrača i igračica između 12 i 20 godina.
Prvi turnuir odigran je 1994. godine.
Vrijednost turnira leži u međunarodnom ugledu i činjenici da se održava već 25 godina. Sve je započelo prije četvrt stoljeća kada su prvi, u to vrijeme Božićni turnir, pokrenuli istaknuti šahovski radnici Stanislav Maroja i Bruno Fuzul.
– Ta ostavština je iznimno vrijedna i omogućuje generacijama Zadrana da imaju vlastiti međunarodni turnir u svom gradu na kojem mogu podizati rejting i normu.
Na “A turnir” se dosada prijavilo 72 igrača što je apsolutni rekord dosadašnjih turnira.
sigurno če ih biti još jer se prijave primaju još tjedan dana. Od tih 72 prijavljenih igrača njih čak 60 je s međunarodnim titulama od kojih deset velemajstora, 25 međunarodnih majstora, a prijavljene su i tri ženske međunarodne majstorice.
Na “A turniru” nastupaju i dva igrača iz hrvatske reprezentacije među kojima je i najbolji zadarski šahist velemajstor Saša Martinović te velemajstor Ante Brkić.
Ukupni broj prijavljenih Hrvata na A turniru do sada je 16 od kojih čak šest dolazi iz Zadarske županije gdje su četiri igrača iz ŠK Goran iz Bibinja.
– Otežavajuća okolnost za naš turnir je ta što se u istom periodu u Njemačkoj i Sloveniji igraju nacionalne lige na kojima nastupaju jači igrači koji bi zasigurno došli u Zadar, ali to što ih neće biti prilika je mladima da se dokažu
Treba istaknuti podršku svih ovih godina u organizaciji turnira odjela za kulturu i sport Grada Zadra a posebno pročelnika Radovana Dunatova koji je od prvog turnira član organizacijskog odbora.
Sjajna prilika ta sve mlade zadarske igrače svih kategorija i dobi jest “B turnir” Zadar Chess Opena jer je to prilika da zaigraju protiv starijih i boljih igrača. Na taj dio natjecanja zasada je prijavljeno 75 igrača.
Nagradni fond turnira iznosi deset tisuća eura, a nagrada za prvo plasiranog na “A turniru” iznosi dvije tisuće eura. Uz nagradu za plasman dijelit će se nagrade po raznim kategorijama
Zadar Chess Open je specifičan po pravilu koje je uvedeno prošle godine, a to je da šahisti za vrijeme igre ne smiju ponuditi remi.
– Takvo pravilo je dosta rijetko u svijetu, a u Hrvatskoj smo po tome jedinstveni.

U sklopu Zadar Chess Opena održavaju se i dvije manifestacije: Božićni turnirić rezerviran je za igrače do 11 godina, a na njemu će nastupiti preko 60 dječaka i djevojčica od kojih je više od 50 iz ŠK Casper, a nagrađene če biti sve kategorije od 4,5,6,7,8,9,10 i 11 godine . Božični turnirić je na rasporedu u petak 21 12 u 10,00.
Na brzopoteznom turniru prošle je godine sudjelovalo 55 šahista.Cuger je na rasporedu u četvrtak 20.12. u 17,00.

Veljko Šagi, Direktor turnira , predsjednik šahovskog saveza zadarske Županije i predsjednik zadarskog šahovskog kluba Casper.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.