Gradonačelnik Božidar Kalmeta zahvalio je ministru Capelliju na dolasku u Zadar i na potpori koje ministarstvo daje zadarskim turističkim proizvodima i projektima koji doprinose razvoju turističke destinacije, od primjerice podrške Tuna i sushi festivalu, do pomoći kod sufinanciranja niskotarifnih letova, pa do potpore kod izgradnje Turističko-informativnog centra u Zadru.

– Nama je, kao i cijeloj Hrvatskoj važan turizam gdje bilježimo sjajne rezultate u noćenjima i dolascima što povlači za sobom i povećanje potrošnje, istaknuo je gradonačelnik Kalmeta dodajući da su upravo jedan od glavnih generatora razvoja turizma i produljenja turističke sezone, koja posljednjih godina u Zadru traje od ožujka do studenog, niskotarifne aviokompanije koje dolaze u Zadar i zato su one od izuzetne važnosti.

– Podsjetit ću da je do prije deset godina, prije nego što je Ryanair počeo dolaziti, u Zračnoj luci Zadar bilo oko 60 tisuća putnika godišnje, a danas ih je gotovo deset puta više, odnosno 520 tisuća, po prvi puta u povijesti poslovanja zadarske zračne luke, kazao je gradonačelnik ističući da u tom smislu Grad podržava taj projekt jednako kao i Županija te su osigurana dodatna sredstva kao potpora uvođenju novih linija.

– Za tu je namjenu u gradskom proračunu predviđeno 2 milijuna kuna, a zajedno sa Zadarskom županijom te gradskom i županijskom turističkom zajednicom osigurano je preko 6 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik Kalmeta i još jednom izrazio neupitnu potporu zadarskoj zračnoj luci i projektu sufinanciranja niskotarifnih aviokompanija kroz udruženo oglašavanje s ciljem razvoja cjelogodišnjeg turizma u Zadru i Zadarskoj županiji.

Da će podržati projekt sufinanciranja Ryanaira i da Zadrani ne moraju strahovati da će se taj projekt obustaviti još je jednom potvrdio i ministar Gari Capelli. U tu će svrhu ministarstvo osigurati 3,5 milijuna kuna. Također, u udruženo oglašavanje ući će i mogućnost sufinanciranja brodskih linija poput Zadra – Ancone, a uvest će se i zaboravljena, za turizam važna, linija Pula – Lošinj – Zadar s ticanjima u Silbi najavio je ministar.

Ministar Gari Capelli kazao je kako mu je bila želja posjetiti Zračnu luku Zadar koja iza sebe ima izvrsne rezultate.

Predstavio je rezultate turističkoga prometa u siječnju, stanje bookinga u 2017. godini, te najavio nove zrakoplovne linije prema hrvatskim odredištima.

– Ne želim govoriti o turističkoj sezoni, nego o turističkoj godini. I prosinac i siječanj bolji su nego lani, ne samo na zadarskom području već i u čitavoj Hrvatskoj gdje je u proteklom mjesecu ostvareno pola milijuna noćenja, naglasio je ministar Cappelli u Zadru dodajući da je velika je odgovornost na lokalnim zajednicama koje moraju definirati svoje posebnosti, razvijati priču, kreirati turističke programe i usluge.”

Kao dobar primjer istaknuo je događaj poput Tuna, sushi & wine festivala za produženje turističke sezone, a ministarstvo će pomoći zainteresirati turoperatore ili avioprijevoznike za naša odredišta. Također, najavio je veću autonomnost turističkih zajednica nakon što se ostvare dva preduvjeta, a to su novi Zakon o boravišnoj pristojbi i Zakon o turističkim zajednicama.

“Načelnici i gradonačelnici će određivati visinu boravišnu pristojbi, te tako sredstva moći koristiti u marketinške aktivnosti. To je naš obol decentralizaciji sredstava. Hrvatska je postala hit destinacija,  ali svaki grad treba raditi na tome da ima svoju prepoznatljivost. Zanima nas privući turiste iz Azija, pa ćemo napraviti iskorak prema Kini, Japanu i Koreji.

U Kini se otvara ured Gospodarske komore, a razmišljamo o otvaranju ureda Hrvatske turističke zajednice. Dolaskom kineskih gostiju osiguravamo proširenje predsezone i postsezone, jer njih ne zanima kupanje, a možda dobijemo i direktan let iz Zadra do Kine, kazao je Cappelli.