NAJAVLJEN NOVI SASTANAK Ministar će riješiti problem i podjele branitelja koje je izazvao župan Longin NAJAVLJEN NOVI SASTANAK Ministar će riješiti problem i podjele branitelja koje je izazvao župan Longin
Ovih dana obilježava se 26. obljetnica vojno redarstvene operacije Maslenica, pripremljen je višednevni program, a u utorak, 22. siječnja, bit će upriličeno polaganje vijenaca... NAJAVLJEN NOVI SASTANAK Ministar će riješiti problem i podjele branitelja koje je izazvao župan Longin

Ovih dana obilježava se 26. obljetnica vojno redarstvene operacije Maslenica, pripremljen je višednevni program, a u utorak, 22. siječnja, bit će upriličeno polaganje vijenaca za sve poginule u akciji Maslenica. Vijenci će se polagati u Kašiću, Islamu Latinskom, Posedarju i Maslenici, pored spomen ploča ili križeva. Ono što je tužno – jest činjenica da ni nakon 26. godina ne postoji centralni spomenik svim poginulima u akciji Maslenica, a bilo ih 127 uključujući i one stradale braneći tada tek oslobođeno. Sredstva za taj spomenik, na inicijativu Općine Jasenice, Ministarstvo hrvatskih branitelja, bilo je osiguralo prije godinu dana, u proračunu za 2018., u iznosu od 4,2 milijuna kuna, međutim  taj novac nije iskorišten krivnjom zadarskog župana Božidara Longina.

Općina Jasenice inicirala gradnju spomenika u Maslenici

Naime, njega su iz Ministarstva branitelja zamolili da sazove sastanak predstavnika općina i gradova na čijem području se odvijala VRO Maslenica, te braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Longin je na brzinu održao nekakav sastanak u Županiji na koji nije pozvao sve koje treba. Napravio je selekciju, neke udruge je zvao, a druge nije – bez jasnih kriterija. Tako je Longin primjerice dao pravo glasa Udruzi civilnih žrtava Zadarske županije, koja broji šačicu članova, a uskratio pravo glasa jakim udrugama ratnika i heroja koje su sljednice šest gardijskih brigada koje su ratovale u akciji Maslenica, prije i poslije nje, čiji su brojni pripadnici u obrani Zadra i okolice poginuli ili nastradali i ostali invalidi.

To su: 1. Gardijska brigada Tigrovi, 2. Gardijska brigada Gromovi, 3. Gardijska brigada Kune, 5. Gardijska brigada Sokolovi, 9. Gardijska brigade Vukovi, te Udruga Specijalne policije RH.

Longin nije htio pozvati 7 udruga heroja i ratnika na sastanak 

I na tom održanom sastanku Longina je, kako smo vidjeli u službenom zapisniku sa sastanka, general Mladen Fuzul, koji je nazočio kao predstavnik MORH-a, upozorio da bi trebalo čuti i mišljenje predstavnika brigada koje su ratovale tamo.

Zbog toga što Longin nije organizirao sastanak kako treba, što je ignorirao i uskratio pravo glasa onima koji na njega imaju pravo – došlo je do mimoilaženja i podjele među braniteljima. Jedni su smatrali da spomenik poginulim braniteljima u VRO Maslenica treba biti u Zadru, dok su puno brojniji oni koji smatraju da treba biti u Maslenici.

Iako je predsjednik Zbora udruga gardijskih brigada, Krešimir Maretić, komentirajući ovo za Kalelarga info kazao kako podjela među braniteljima ne smije biti jer su sve to ljudi koji su dali doprinos u obrani Domovine, te da svi trebaju sjesti i razgovarati, usuglasiti se – županu Longinu nije palo na pamet ispričati se zbog traljavosti i sazvati novi sastanak, ovaj put ga organizirati kako treba i pozvati sve koji imaju pravo glasa, te donijeti zajednički stav o tome treba li spomenik poginulima biti u Maslenici ili u Zadru. Da se razumijemo, naši heroji koji su dali živote braneći nas zaslužuju spomenike i u Zadru i u Maslenici, ni dva spomenika ne bi bilo previše, jer njima dugujemo svoje živote i svoju slobodu, ali ovaj put trebalo je raspraviti gdje će biti izgrađen onaj spomenik za koji je Ministarstvo osiguralo novac, a na prijedlog Općine Jasenice, na čelu s Martinom Baričevićem. Dakle, trebalo je sazvati sastanak, pozvati SVE udruge kojih se to tiče, i donijeti ZAJEDNIČKU ODLUKU – ma kakva ona bila.

No, Longin se oglušio, nije sazvao novi sastanak, a novac predviđen u proračunu Ministarstva za 2018. godinu nije iskorišten, te je došla i 2019. godina.

Ministar Tomo Medved mora ispravljati Longinove gluposti

Stoga smo odlučili kontaktirati Ministarstvo hrvatskih branitelja, te se raspitati – što će sad biti? Zar poginuli branitelji u akciji Maslenica neće uopće dobiti spomenik?!

No dobili smo ohrabrujući odgovor – ministar će preuzeti stvar u svoje ruke i odraditi ono što Longin nije htio ili nije bio sposoban. Organizirat će se novi sastanak na kojem će se ponovo razgovarati o ovom pitanju. Evo odgovora koji je portalu Kalelarga info u petak poslije podne upućen iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

“Nakon obilježavanja 26. obljetnice VRO Maslenica, s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata razgovarat će se o izgradnji spomenika poginulim braniteljima u VRO Maslenica. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazočit će obilježavanju obljetnice VRO Maslenica u ponedjeljak 21. siječnja 2019. godine.” – stoji u odgovoru Ministarstva hrvatskih branitelja.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.