Ministar Zdravko Marić u Zadru govorio o planiranoj poreznoj reformi Ministar Zdravko Marić u Zadru govorio o planiranoj poreznoj reformi
Ministar Zdravko Marić u Zadru se osvrnuo na 9 zakona koji su pušteni u javnu raspravu, a tiču se novog kruga najavljene porezne reforme.... Ministar Zdravko Marić u Zadru govorio o planiranoj poreznoj reformi

Ministar Zdravko Marić u Zadru se osvrnuo na 9 zakona koji su pušteni u javnu raspravu, a tiču se novog kruga najavljene porezne reforme. Najviše reakcija stiglo je na zakonsko rješenje o povećanju plaća predsjednika ili članova uprava tvrtki čime se, prozivaju poduzetnici, opet guši poduzetništvo.

Zakonom želimo zaustaviti zlouporabe koje u neravnopravan položaj stavljaju poduzetnike, ali i građane – poručio je ministar Marić u Zadru:

Mi dolazimo ne do teoretske situacije već do vrlo praktične situacije da vi danas u RH za 12 minuta prijave u trgovačkom poduzeću odnosno 48 kuna mjesečno imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i mirovinski staž. E to je taj element na koji smo između ostaloga ciljali , jer s jedne strane imate vrlo neravnopravan položaj obrtnika dohodaša u odnosu na ove poduzetnike odnosno članove uprave. Idemo to usporediti sa svakim građaninom poreznim obveznikom u RH koliko su njegove obveze plaćanja doprinosa.

O tome su kaže već razgovarali i s koalicijskim partnerima te smo se složili

Da treba razgraničiti što je pravo poduzetništvo u Hrvatskoj i takav oblik djelatnosti i poduzetnika i poduzetništva Vlada želi i stimulirati i poticati olakšavati gdje god može:

Komentirao je i hoće li smanjenje stope PDV-a na svježe meso, ribu, voće i povrće dovesti do smanjenja uvoza tih proizvoda:

Kategorija svježega vrlo će biti precizno definirana što znači svježe meso, svježa riba odnosno voće i povrće.

Ti će se elementi regulirati pravilnikom koji će sigurno biti sveobuhvatan, dodao je Marić. Na pitanje hoće li trgovci nakon smanjenja PDV-a smanjiti cijenu tih proizvoda Marić odgovara:

Tržište poglavito u segmentu maloprodaje hrane mislim da je poprilično konkurentno u RH i strani i domaći trgovački lanci i ja mislim da možemo na neki način jednostavno zaključiti iako ništa nije tako jednostavno, a to je da će tržište učiniti svoje.

Javna rasprava o novim zakonima trajat će do 6-og rujna, nakon čega ćemo sve komentare proanalizirati, i ono što se može prihvatiti uključiti u zakonske prijedloge poručio je ministar Marić u Zadru.

Izvor: HRT Radio Zadar