MINISTARSTVO: Ravnatelji su dužni organizirati nastavu!

 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u povodu za sutra najavljenog štrajka prosvjetara, uputilo je dopis svim osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima u kojemu se obavještavaju ravnateljice i ravnatelji da u slučaju održavanja štrajka posebnu pozornost obrate na obveze koje proizlaze iz zakonskih propisa.

Naime, u ustanovama u kojima je štrajk najavljen sukladno propisu i kolektivnim ugovorima, na dan štrajka ravnateljstvo treba, sukladno mogućnostima, organizirati nastavu ili druge oblike odgojno-obrazovnog rada koji se provode u školskoj ustanovi. Isto tako, kolektivnim ugovorima propisani su poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka te o navedenim odredbama treba voditi osobitu pozornost. Sukladno odredbi članka 4. stavka 1. Pravilnika o evidenciji radnog vremena za radnike školskih ustanova , škola je dužna voditi evidenciju radnog vremena za sate provedene u štrajku.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta navode kako uvažavaju pravo sindikata na štrajk, no istodobno izražavaju žaljenje radi nepostizanja dogovora.
– Zakonsko pravo svih učenika jest doći u školu, a ravnatelji, odnosno ravnateljice dužni su osigurati odvijanje odgojno-obrazovnog rada u skladu s mogućnostima – ističe se u dopisu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
Nadalje u dopisu stoji da učenicima u učeničkim domovima smještaj i prehrana ne smiju biti ugroženi ni na koji način, a jednako tako prikladna skrb treba biti osigurana učenicima s teškoćama u razvoju. U Ministarstvu su uvjereni da će se odgovarajući način voditi računa i o najmlađim učenicima, osobito onima koji su uključeni u produženi boravak.
U slučaju da dođe do najavljenoga štrajka, Ministarstvo će podatke o štrajku u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima objaviti na svojim mrežnim stranicama. Prvi podatci bit će objavljeni do 15 sati, a konačni podatci do 18 sati.