Ministrica kulture obišla zadarske muzeje u pratnji župana i gradonačelnika

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, zajedno s gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem i županom Zadarske županije Božidarom Longinom posjetila je u Noći muzeja zadarske muzeje: Muzej antičkog stakla, Arheološki muzej, Narodni muzej i Stalnu izložbu crkvene umjetnosti. 
U Muzeju antičkog stakla otvorila je prvi hrvatski bijenale umjetničkog stakla koje je otvoreno povodom 15 godina djelovanja Muzeja. Otvarajući Bijenale ministrica je istaknula zadovoljstvo što muzeji kroz različite muzejske programe i sadržaje prepoznaju zahtjeve i potrebe publike novih generacija. Osvrnuvši se na važnost uloge Muzeja u očuvanju i promociji umjetnosti izrade stakla, ministrica je izrazila nadu da će ovaj bijenale postati redovita manifestacija koja će zahvaljujući svojoj jedinstvenosti na hrvatskoj muzejskoj sceni pobuditi veliki interes stručne i šire javnosti te privući i novu publiku. 

Podsjetila je i na okrugli stol koji se održao na temu „Izazovi izrade stalnih postava“ gdje je istaknuta važnost novih koncepcija i paradigmi pri prezentiranju muzejskih predmeta te  važnost traženja novih modela i načina interakcije muzeja s publikom. Okrugli stol je održan s obzirom da se velik broj muzeja trenutno nalazi u jednoj od faza pripremnih radnji i izrade novih stalnih postava uslijed projekata energetske obnove ili obnove nakon potresa.

Na svečanom otvorenju 19. manifestacije Noći muzeja koji se održao u Muzeju grada Zagreba prisustvovala je ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić. Čestitavši Hrvatskom muzejskom društvu na organizaciji i na odabiru relevantne teme ovogodišnje manifestacije, ravnateljica Uprave Deranja Crnokić istaknula je kako ovogodišnja tema stavlja u središte publiku bez koje muzeji ne mogu ispuniti svoju misiju predstavljanja i približavanja kulturnog sadržaja zajednici u kojoj djeluju. Dodala je kako je upravo manifestacija Noći muzeja još jedna od prigoda za razmjenu uspješnih muzejskih praksi, unapređenje suradnje muzejskih i drugih institucija, razvijanje partnerstva i projektnog rada te poticanje transfera znanja i ideja.

Diljem Hrvatske 265 muzeja, galerija i drugih kulturnih ustanova ponudit će razna događanja u stvarnom i virtualnom svijetu kako bi kulturne sadržaje približili široj javnosti.