MIODRAG DEMO KANDIDAT ZA MINISTRA: Vratit ću braniteljima dostojanstvo!

Novi ministar branitelja najvjerojatnije će biti umirovljeni brigadir i 100-postotni invalid Domovinskog rata, Miodrag Demo.

On je porijeklom iz sela Grgurice iznad Poličnika, a u Domovinski rat javio se dragovoljno. Živio je i radio u Italiji, no čim je počeo rat osjetio je potrebu da se vrati i pristupi obrani.

Tragična sudbina odredila je da nastrada pred sam kraj rata, te je otada 100-postotni invalid. Najveća podrška u svemu bila mu je supruga s kojom ima dva sina.

Iako mu je bilo teško, Demo se odbio samosažalijevati. Aktivirao se kroz udrugu HVIDRA, a kasnije je bio i koordinator svih braniteljskih udruga.

Postao je i prvi suradnik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji ga je imenovao pročelnikom Odjela za branitelje Grada Zagreba.

Miodrag Demo 8

Brigadir Demo uložio je maksimalan trud u ovaj posao, po cijele dane je nastojao raditi i biti na raspolaganju braniteljima, što je dalo i rezultate. Drastično je smanjen broj samoubojstava branitelja na zagrebačkom području koji je prije njegova dolaska na ovo radno mjesto bio zabrinjavajući.

“Bila bi mi čast i obaveza vratiti dostojanstvo hrvatskim braniteljima. Sa mnom kao ministrom šator u Savskoj bi nestao. Zajedno bi sjeli za stol i razgovarali. Mi smo već i ranije dosta razgovarali o svim problemima.” – kazao je Miodrag Demo.

Inače, on vrlo često boravi i na zadarskom području za koje ga vežu obiteljske veze, ali i prijateljstva iz mladosti, te kasnije iz rata.

Demo je uvijek bio otvoren, pa se tako nekima i zamjerio, kada je prije nekoliko godina kazao kako mu je nepojmljivo da mladi ljudi, njegova generacija i mlađi, stari od 40 do 45 godina, mogu uzeti vojnu ili invalidsku mirovinu i ne raditi ništa.

“Smatram da to nije dobro, oni mogu još raditi, osjećati se korisno. Umjesto na teret državi, mogu doprinositi. Ja se svako jutro budim u 5 sati i idem na posao. Poludio bih kad bih po cijele dane spavao, ležao i išao po kafićima. Rad je najbolja terapija.” – kazao nam je u jednom razgovoru Miodrag Demo.

Nema sumnje da će, postane li ministar, unijeti neke pozitivne promjene u Ministarstvo branitelja.

Jedno je sigurno, nitko ga neće moći sumnjičavo pitati gdje je bio ’91. godine i osporavati njegov angažman u Domovinskom ratu.