VEČERAS MOLITVENA HODNJA Pješačit će se 12 kilometara u spomen na žrtve Domovinskog rata VEČERAS MOLITVENA HODNJA Pješačit će se 12 kilometara u spomen na žrtve Domovinskog rata
Sedmu godinu zaredom obilježava se 17.07. kao datum stradanja prvih hrvatskih žrtava od srpskih topničkih granata (fra Mile Mamić i Josip Žulj–prvi hrvatski redarstvenik,... VEČERAS MOLITVENA HODNJA Pješačit će se 12 kilometara u spomen na žrtve Domovinskog rata

Sedmu godinu zaredom obilježava se 17.07. kao datum stradanja prvih hrvatskih žrtava od srpskih topničkih granata (fra Mile Mamić i Josip Žulj–prvi hrvatski redarstvenik, poginuli su 17.07.1991.g. u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića). Prisjećamo se i 25. obljetnice progonstva žitelja župe Sv. Mihovil s posebnim pijetetom prema onima koji se nikada nisu vratili svojim kućama. U župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno 16 civila, svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene, a crkve minirane i srušene do temelja.

Molitvenom hodnjom želimo hrvatskim žrtvama poručiti da ih se sa poštovanjem sjećamo i da su njihovi životi temelj hrvatskog  društva na kojima gradimo budućnost i zalažemo se za mir.

Program započinje u 18:00 sati u ponedjeljak ispred spomen obilježja prvog poginulog branitelja 113. šibenske brigade Željka Čubrića u Buliću nošenjem križa i molitvom Marijinog križnog puta.

Hodnja obuhvaća dionicu od 12 kilometara, od Bulića do Vukšića, uz crkvu Sv.Kate do župnog groblja Sv. Mihovila gdje će se moliti odrješenje za poginule hrvatske branitelje i civile.

S početkom u 21:00 h u crkvi Sv.Nikole Tavelića u Lišanima Ostrovičkim služit će se  Sv. misa u čast i spomen poginulima u Domovinskom ratu.

 

Organizatori: Udruga „Žene u Domovinskom ratu-Zadar“, Općina Lišane Ostrovičke, župa sv.Nikole Tavelića, MO Bulić, MO Vukšić, KUD „Vukšić“, KUD „Sv.Nikola Tavelić“, DVD Lišane Ostrovičke i udruga „Naše ruke“.

Tekst i foto: Marko Ledenko-Mane