Na 28. sjednici Hrvatskog muzejskog vijeća u Zadru nazočila ministrica kulture Na 28. sjednici Hrvatskog muzejskog vijeća u Zadru nazočila ministrica kulture
U prostorijama obnovljene Providurova palače održana je 28. sjednica Hrvatskog muzejskog vijeća na kojoj je sudjelovala i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen... Na 28. sjednici Hrvatskog muzejskog vijeća u Zadru nazočila ministrica kulture

U prostorijama obnovljene Providurova palače održana je 28. sjednica Hrvatskog muzejskog vijeća na kojoj je sudjelovala i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. Među potrebama pojedinačnih muzejskih ustanova, članovi vijeća razmatrali su danas i prijedlog pilot-projekta utvrđivanja podrijetla pokretne imovine oduzete građanima židovskog podrijetla za vrijeme ustaškog režima.

U svom obraćanju medijima, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako je sjednica vijeća organizirana u Zadru, upravo zbog sjajnih projekata uspješne obnove kompleksa Dvije palače i Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u kompleksu svetog Nikole, koji se financira sredstvima ITU mehanizma i u ovom je trenutku najveća investicija obnove i revitalizacije kulturne baštine u Zadru.

Ministrica je novinare obavijestila o dobrim vijestima iz UNESCO-a gdje je uspješno prošao evaluacijski proces te najavila skorašnje potpisivanje ugovora za novo osmogodišnje razdoblje u kojem Međunarodni centar za podvodnu arheologiju zadržava status UNESCO-ovog centra kao vodeći UNESCO-ov istraživački punkt za podvodnu arheologiju.

Na novinarsko pitanje o mogućnostima korištenju prostora za kulturne sadržaje, ministrica je objasnila kako je u novom Zakonu o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi unesena nova odredba kojom  se stavlja na raspolaganje državi i jedinicama regionalne i lokalne samouprave da određene prostore koji su gradski ili državni pod određenim uvjetima daju na korištenju kulturnim djelatnostima bez obzira je li riječ o javnim ustanovama ili nekim drugim pravnim osobama.

Ministrica je istaknula kako je ideja da se omogući davanje u zakup prostora pogotovo u turističkim mjestima, ali i u drugim gradovima, gdje su prostori u središtima vrlo skupi i teško je nekom tko se bavi kulturom, tko ima knjižaru, antikvarijat ili galeriju natjecati se s komercijalnim sadržajima. „Time će se omogućiti da se neki prostori dodjele za potrebe  kulture“, upozorila je ministrica, dodavši da će se nakon toga provesti natjecanje, licitranje pod onim uvjetima koji se očekuju da se mogu postići od takve djelatnosti. Cilj te odredbe, zaključila je ministrica da se da instrument i državi, tamo gdje imamo takve prostore, a posebno da potaknemo lokalnu samoupravu da takve vrijedne prostore u centrima gradova daju za takvu djelatnost, jer poznato je da grad bez kulturnih sadržaja, nije grad.

Na pitanje kada će se umjetnine iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti prenijeti na privremenu izložbu u Dvije palače, ministrica je podsjetila da je bilo potrebno pripremiti opremanje prostora i transport, jer je riječ o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti te najavila skorašnju realizaciju dogovorenog postava.

Tijekom radnog boravka u Zadru ministrica je zajedno s članovima Hrvatskog muzejskog vijeća, državnim tajnikom Ivicom Poljičkom i ostalim suradnicima obišla i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Narodni muzej, Muzej antičkog stakla, Arheološki muzej te Stalnu izložbu crkvene umjetnosti.