NA FORUMU Predstavljena nova knjiga lvice Matešića Jeremije

U utorak 6. rujna 2016. godine, s početkom u 20 sati, na zadarskom Forumu upriličeno je predstavljanje knjige „Pjesma Garde hrvatske“ Ivice Matešića Jeremije (1959.), hrvatskog publicista, književnika, časnik i vojno-diplomatskog predstavnika. Ova književna večer posvećena je sjećanju na petak 13. rujna 1991. godine, dan kada su poginuli prvi zadarski dragovoljci Dinko Božićev Diksi i Zoran Kovačević, braneći Islam. Predstavljanje poeme posvećeno je 147-rici poginulih hrvatskih branitelja iz Zadra, čija su imena kazana prije početka predstavljanja knjige.
U predstavljanju ove nove knjige zadarskog književnika sudjelovali su mr. sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja, prof. dr. sc. Josip Lisac, sa Sveučilišta u Zadru, Tomislav Marijan Bilosnić, hrvatski književnik i slikar, i autor Ivica Matešić Jeremija. Članice Udruge žena u Domovinskom ratu zapalile su svijeće u obliku križa ma trgu pred crkvom sv. Donata.
U Matešićevoj biografiji, između ostaloga, stoji: „Obnašao je niz vojnih i civilnih dužnosti, kako tijekom Domovinskog rata tako i nakon njega: Dragovoljac Domovinskog rata 1990.-1995., dozapovjednik nenaoružanih odreda MZ Arbanasi i Ričine, predsjednik skupštine MZ Ričina, zapovjednik voda veze Sv Ivan-Poličnik, zapovjednik diverzantskog voda bataljuna “Sveti Mihovil”, Pomoćnik zapovjednika 7. Domobranske pukovnije, pomoćnik zapovjednika Zbornog mjesta Zadar, nastavnik na zrakoplovnom učilištu “Rudolf Perešin” u Zadru, gradski vijećnik, predsjednik Turističke zajednice Grada Zadra. Matešić je dugogodišnji kolumnist “Narodnog Lista” (Izravno s bojišnice, Civilna bojišnica), “Zadarskog lista” (Četiri Kantuna). Bio je vojni izaslanik RH u Italiji, 2005.-2008., prvi hrvatski polaznik Visokih studija obrane (IAZD) Talijanske Republike. Magistrirao 2009. godine na fakultetu političkih znanosti i novinarstva pri sveučilištu u Perugiji. Stekao stručni magisteriji iz komunikologije u Zadru 2010. Zamjenik je načelnika službe za međunarodnu vojnu suradnju MORH-a. Nosilac je više vojnih i civilnih odličja. Trenutno je u vojno-diplomatskoj službi u Republici Makedoniji.“
Za napomenuti je kako je Forum pred crkvom sv. Donata na predstavljanju Matešićeve poeme „Pjesma Garde hrvatske“ bio ispunjen mnogobrojnom publikom, među kojima je bilo najviše dragovoljaca Domovinskog rata, njihovih obitelji i prijatelja. U programu kojega su vodile Vesna Matešić i Ivana Haberle, članice Udruge žena iz Domovinskog rata Zadar, zajedno s Ivicom Matešićem Jeremijom nastupio je i Arbanaški zbor.