Na krovu zadarske Poliklinike uskoro solarna elektrana Na krovu zadarske Poliklinike uskoro solarna elektrana
Opća bolnica Zadar danas je predstavila projekt „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“ kojim će smanjiti troškove električne energije i okrenuti se obnovljivim izvorima.  Na... Na krovu zadarske Poliklinike uskoro solarna elektrana

Opća bolnica Zadar danas je predstavila projekt „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“ kojim će smanjiti troškove električne energije i okrenuti se obnovljivim izvorima. 

Na konferenciji su Projekt predstavili: Željko Čulina – ravnatelj Opće bolnice Zadar, Šime Vicković – zamjenik župana Zadarske županije, Lovre Karamarko – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Matija Vajdić – voditelj odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša, Energetski institut Hrvoje Požar, te državni tajnik, izv. prof. dr. sc. Silvio Bašić – Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. 

Ukupna površina elektrane iznosit će 1.111 m2, uz izlaznu snagu od 220 kW i instalirani kapacitet 0,23 MW koji će proizvoditi 279.063 kWh električne energije godišnje.

Izgradnja solarne elektrane na krovu zgrade Poliklinike doprinijet će sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje, a dodatno će smanjiti potrošnju električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11%.

Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga. 

Izgradnja solarne elektrane također doprinosi cilju Programa „Energija i klimatske promjene“ povećanjem korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanom sigurnosti opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj. 

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. 

Ukupna vrijednost investicije iznosi 261.352,88 € od čega je iznos bespovratnih sredstava 222.149,95 €. Trajanje projekta predviđeno je od 15. lipnja 2022. do 15. studenog 2023. godine. 

Koristi koje će solarna elektrana Opće bolnice Zadar donijeti ne samo bolnici nego i široj zajednici bit će primjer i poticaj lokalnim i nacionalnim ustanovama na korištenje obnovljivih izvora energije. 

U sklopu projekta održat će se i nekoliko javnih savjetovanja za poslovnu zajednicu i zdravstvene ustanove te za opću javnost, a sve informacije bit će dostupne na web stranici www.bolnica-zadar.hr te na društvenim mrežama Projekta. 

_____

Kontakt za više informacija: Ines Stipčević, viši stručni savjetnik za EU fondove OB Zadar  Email: ines.stipcevic@bolnica-zadar.hr Tel: +385 (0)23 505-700

Ovaj dokument je izrađen uz financijsku potporu Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Opće bolnice Zadar i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.