Na krovu zadarske Poliklinike uskoro solarna elektrana

Opća bolnica Zadar danas je predstavila projekt „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“ kojim će smanjiti troškove električne energije i okrenuti se obnovljivim izvorima. 

Na konferenciji su Projekt predstavili: Željko Čulina – ravnatelj Opće bolnice Zadar, Šime Vicković – zamjenik župana Zadarske županije, Lovre Karamarko – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Matija Vajdić – voditelj odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša, Energetski institut Hrvoje Požar, te državni tajnik, izv. prof. dr. sc. Silvio Bašić – Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. 

Ukupna površina elektrane iznosit će 1.111 m2, uz izlaznu snagu od 220 kW i instalirani kapacitet 0,23 MW koji će proizvoditi 279.063 kWh električne energije godišnje.

Izgradnja solarne elektrane na krovu zgrade Poliklinike doprinijet će sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje, a dodatno će smanjiti potrošnju električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11%.

Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga. 

Izgradnja solarne elektrane također doprinosi cilju Programa „Energija i klimatske promjene“ povećanjem korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanom sigurnosti opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj. 

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. 

Ukupna vrijednost investicije iznosi 261.352,88 € od čega je iznos bespovratnih sredstava 222.149,95 €. Trajanje projekta predviđeno je od 15. lipnja 2022. do 15. studenog 2023. godine. 

Koristi koje će solarna elektrana Opće bolnice Zadar donijeti ne samo bolnici nego i široj zajednici bit će primjer i poticaj lokalnim i nacionalnim ustanovama na korištenje obnovljivih izvora energije. 

U sklopu projekta održat će se i nekoliko javnih savjetovanja za poslovnu zajednicu i zdravstvene ustanove te za opću javnost, a sve informacije bit će dostupne na web stranici www.bolnica-zadar.hr te na društvenim mrežama Projekta. 

_____

Kontakt za više informacija: Ines Stipčević, viši stručni savjetnik za EU fondove OB Zadar  Email: ines.stipcevic@bolnica-zadar.hr Tel: +385 (0)23 505-700

Ovaj dokument je izrađen uz financijsku potporu Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Opće bolnice Zadar i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.