Na području Zadarske županije 63 su nova slučaja zaraze koronavirusom

Na području Zadarske županije 63 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a uz kontakte ranije zaraženih osoba i obiteljske kontakte došlo je i do lokalne transmisije virusa.

S područja grada Zadra je 36 novozaraženih osoba, osam ih je s područja Općine Poličnik, četiri iz Općine Vir, po troje iz općina Ražanac i Sukošan, dvoje novooboljelih bilježe Biograd na Moru, Bibinje i Sv. Filip i Jakov, a po jednoga grad Nin te općine Polača i Posedarje. Trenutno je u Zadarskoj županiji 387 aktivnih slučajeva koronavirusne bolesti, od čega 216 žena i 171 muškarac.

U samoizolaciji je 727 osoba, a aktivni nadzor je istekao za njih 8932. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 287 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima ukupno je hospitaliziran 21 pacijent, od kojih je dvoje na respiratoru. Pet pacijenata s lakšim simptomima smještena su u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu.

Jedna je ženska  osoba preminula (rođ. 1944. god.)

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Kako smo obaviješteni u 5 srednjih škola na području Zadarske županije zbog oboljelih učenika ili nastavnika pojedini razredi su u samoizolaciji te su prešli na model C nastave.

Vezano uz današnji veći broj oboljelih voditelj Službe epidemiologije u Zadru dr. Alan Medić je rekao:

„Ovo je očekivani broj zaraženih s obzirom na opći porast broja oboljelih u zemlji, a očekujemo i daljnji rast. Ovom povećanju broja oboljelih pridonijela su zasigurno   vjenčanja, obiteljska okupljanja, druženja i slavlja iznad dozvoljenog broja, pa molimo sve naše sugrađane da ozbiljno shvate situaciju i pridržavaju se svih preporučenih mjera o kojima pričamo mjesecima. S obzirom na veliki broj oboljelih, epidemiolozi će kontaktirati samo osobe pozitivne na koronavirus, a zaražene osobe moraju dalje kontaktirati sve one s kojima su bili u kontaktu da se stave u samoizolaciju kako bi se spriječilo širenje zaraze. Zaražene osobe dobivaju pismenim putem upute kako trebaju postupiti i informirati svoje bliske kontakte. Ukoliko te osobe moraju otvoriti bolovanje neka se jave svojim liječnicima obiteljske medicine. U ovoj fazi pandemije dio odgovornosti za sprječavanje širenja bolesti moraju preuzeti sami građani svojim odgovorim ponašanjem. Zato, ukoliko znate da ste imali kontakt sa zaraženom osobom, molimo vas da se stavite u samoizolaciju, što ne znači nužno zatvaranje u domovima, već distanciranje od ljudi, osobito onih bolesnih i osjetljivih. Mi moramo voditi računa o kontaktima zaraženih koji rade u zdravstvenom sustavu i domovima umirovljenika kako bi spriječili ulazak virusa u te ustanove, a time i spriječili opterećene Opće bolnice Zadar sa povećanjem broja hospitaliziranih. S obzirom na situaciju,  Opća bolnica Zadar i Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru pripremaju se za pojačani prihvat bolesnika s težom kliničkom slikom.

Ovim putem bih zahvalio svim našim sugrađanima koji se ponašaju odgovorno i koji su doprinijeli tome da situacija na području Zadarske županije, unatoč povećanju,  bude i dalje stabilna. Ukoliko se većina bude i dalje pridržavala svih preporučenih mjera imat ćemo i dalje stabilnu epidemiološku sliku “.