Na Sveučilištu u Zadru održan znanstveni skup o Molièru Na Sveučilištu u Zadru održan znanstveni skup o Molièru
Međunarodnim znanstvenim skupom „Molière u hrvatskoj kulturi“ Sveučilište u Zadru danas i sutra obilježava 400. godišnjicu rođenja slavnog francuskog komediografa Jean-Baptistea Poquelina Molièrea (1622.... Na Sveučilištu u Zadru održan znanstveni skup o Molièru

Međunarodnim znanstvenim skupom „Molière u hrvatskoj kulturi“ Sveučilište u Zadru danas i sutra obilježava 400. godišnjicu rođenja slavnog francuskog komediografa Jean-Baptistea Poquelina Molièrea (1622. – 1673.) Na znanstvenom skupu što ga zajednički organiziraju Odjel za francuske i frankofonske studije i Odjel za kroatistiku Sveučilišta u Zadru te Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjeluje dvadesetak izlagača iz Hrvatske, Austrije, Francuske, Poljske, Slovenije i Velike Britanije. 

– Poput drugih velikana, Molière proučavan je iz različitih motrišta i u različitim kontekstima, no u znanosti o književnosti neke teme nikada nisu do kraja iscrpljene. Ovaj skup 400 godina nakon njegovog rođenja pokazuje da ima još prostora za nova istraživanja i spoznaje o njegovom djelu, posebice o utjecaju na hrvatsku kulturu, književnost i kazalište, rekla je u pozdravnoj riječi prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić. 

Istaknula je kako su njegova djela na zadarskim kazališnim daskama izvođena na francuskom, talijanskom i hrvatskom jeziku, a zanimljive su i lutkarske predstave nastale po njegovim djelima, o čemu će također biti riječi na znanstvenom skupu.

Svojim dolaskom sudionike je počastio francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gaël Veyssière, koji je rekao kako je Molière oličenje francuskog duha i referentni odraz francuskog kazališta. 

– Uvijek je univerzalan i aktualan, što se vidi i po nedavnoj premijeri Don Juana u HNK Zagreb. Molière prokazuje škrtost, snobizam, ambiciju pripadanja visokom društvu, egoistične i nezaslužene povlastice iza krinke vrlina. O tim je temama uvijek bilo osjetljivo pisati, pa je tako za svoj Tartuffe pet godina vodio bitku kako bi se prikazivao, iako ga je kralj dočekao pljeskom, rekao je Veyssière.

Pročelnica Odjela za francuske i frankofonske studije izv. prof. dr. sc. Barbara Vodanović iznijela je očekivanje da skup donese zanimljive članke i bude mjesto na kojemu će se sudionici ugodno osjećati, dok je prof. dr. sc. Divna Mrdeža Antonina s Odjela za kroatistiku izrazila nadu da će manifestacija postati tradicionalna.

Plenarno izlaganje na temu režiranja Molièreovih tekstova jutros je održao ugledni francuski teatrolog Patrice Pavis (Sveučilište u Kentu), za kojega je rečeno kako je ne samo jedan od svjetskih autoriteta za Molièra, nego i poznati autor kazališnih rječnika i pojmovnika.