Na Sveučilištu u Zadru otvorena je izložba o Gustavu Klimtu Na Sveučilištu u Zadru otvorena je izložba o Gustavu Klimtu
Na Sveučilištu u Zadru danas je otvorena putujuća izložba o Gustavu Klimtu, koju su omogućili Austrijski kulturni forum iz Zagreba i Austrijska knjižnica „Dr.... Na Sveučilištu u Zadru otvorena je izložba o Gustavu Klimtu

Na Sveučilištu u Zadru danas je otvorena putujuća izložba o Gustavu Klimtu, koju su omogućili Austrijski kulturni forum iz Zagreba i Austrijska knjižnica „Dr. Alois Mock“ iz Zadra. Tim povodom u Svečanoj dvorani dr. sc. Irena Kraševac s Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu održala je predavanje pod nazivom „Gustav Klimt i bečka secesija“.

U uvodu u predavanje znanstvena voditeljica Austrijske knjižnice prof. dr. sc. Anita Pavić rekla je kako je običaj da ona organizira književne susrete, radionice, znanstvene skupove, pa i izložbe, koje su najčešće dvojezične.

– Klimt je bio poznavatelj brojnih tehnika kroz koje je progovarao o čovjeku s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Poznat je po svojim provokativnim motivima žena, ali je ostavio i mnoge druge izvanredne slike. Bečka moderna nezamisliva je bez ovog umjetnika, čije slike na tržištu umjetnina danas postižu najveće cijene, rekla je Pavić-Pintarić.

Malo je poznato kako je Klimt s još dvojicom umjetnika izradio stropne slike za riječko HNK Ivana pl. Zajca. Slike su trenutačno na restauraciji kako bi u punom svjetlu dočekale sljedeću godinu kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture.

– Ova mala sadržajna izložba vrlo je vješto napravljena, na panelima koji se lako transportiraju a daju vrlo temeljitu informaciju o njemu kao umjetniku, ali i jednoj od najznačajnijih osoba austrijske kulture. Unatoč tome što je zazirao od popularnosti i masovne publike nakon smrti postao je planetarno popularan, rekla je dr. Kraševac, koja je potom njegovo slikarstvo približila nazočnim studentima i povjesničarima umjetnosti.

Izložba se može razgledati u galeriji na drugom katu zgrade Sveučilišta na rivi.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.