Na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu spojeno 1.400 objekata u Viru

Kada radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži u naselju Prezida budu gotovi u svim svojim fazama, a riječ je o projektu vrijednom 43 milijuna kuna, oko 35 posto otoka Vira bit će spojeno na virski sustav vode i odvodnje. Time će se kompletirati južni pravac, pa će najveći virski infrastrukturni projekt gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže ući u svoju posljednju fazu.

VODA_03-625x417

No dotad se odrađuje dio po dio, odnosno trenutno se na vodu i kanalizaciju spajaju objekti iz prve, druge i treće faze gradnje u Centru i naselju Miljkovica.

– Kada završimo radove u Miljkovici XX koje izvodimo s dvije ekipe, otvaramo novo gradilište u naselju Centar kod kolodvora – kaže inženjer općinskog poduzeća Vodovod Vir Luka Zubčić. Vodovod Vir doveo je dosad vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u naselja Centar, Radovanjica, Luka, Miljkovica i Prezida, a riječ je postavljenih pedesetak kilometara kanalizacijske i vodovodne mreže s gotovo 2.700 izvedenih priključaka na vodu i kanalizaciju. Prva faza uključuje dosad izvedenih 1.289 priključaka na vodovodni i kanalizacijski sustav (653 objekta), druga faza 1.189 priključaka (625 objekata), a treća 207 priključaka (120 objekata). Ukupno je dakle riječ o 2.685 priključaka na sustav vode i odvodnje, odnosno 1.398 objekata na otoku.

VODA_01-625x417
– To je veliki obim posla sa značajnom investicijskom vrijednošću – ističe direktor poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić činjenicu kako je dosad u gradnju mreže vode i odvodnje na otoku uloženo oko 150 milijuna kuna. To su sredstva koje su u prvom redu uložili Općina Vir i virska vodovodna tvrtka, a potom resorna ministarstva i Hrvatske vode. Za narednu fazu ovog milenijskog projekta, koja uključuje radove na svim preostalim dijelovima otoka koji još nemaju vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, općinsko komunalno poduzeće Vodovod Vir izradilo je sve idejne projekte, ishodilo lokacijske dozvole te napravilo glavne projekte uz dobivanje većeg dijela građevinskih dozvola. Za onaj dio projekta koji nema građevinsku dozvolu, još su od ranije predani zahtjevi, pa se u skoro vrijeme očekuje njihovo konačno dobivanje.
– Završili smo s izradom svih glavnih projekata, tako da smo predali zahtjev za dobivanjem građevinskih dozvola. Napravili smo i studiju izvodljivosti te pripremili kompletan aplikacijski paket za prijavu projekta za financiranje gradnje iz EU fondova. Svi su dokumenti spremni za proceduru prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike – zaključuje direktor Bašić.

VODA_04-625x417
KRATKO VRIJEME ZA GOLEMI POSAO
– Kada počnemo rješavanjem spajanja cjelokupnog preostalog dijela otoka na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, radovi će biti sveobuhvatni s izrazito oštrim rokovima. To znači kako ćemo u relativno kratkom vremenu morati napraviti golemi posao. Dotad radimo posao po planu – ističe direktor Bašić.
PROJEKT OD 930 MILIJUNA KUNA

 

Procijenjena vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 930 milijuna kuna uključujući PDV, od čega najveći dio otpada na samu izgradnju kompletnog vodovodnog i kanalizacijskog sustava. Kako je riječ o procijenjenim troškovima, precizna vrijednost projekta znat će se tek nakon procesa javnih nabava.