Načelnici protiv Longina: Poginulima treba izgraditi spomenik u Maslenici! Načelnici protiv Longina: Poginulima treba izgraditi spomenik u Maslenici!
Nakon što je načelnik općine Jasenice, Martin Baričević, iznio u javnost problem do kojeg je došlo kada im je zatrebala suglasnost Zadarske županije oko... Načelnici protiv Longina: Poginulima treba izgraditi spomenik u Maslenici!

Nakon što je načelnik općine Jasenice, Martin Baričević, iznio u javnost problem do kojeg je došlo kada im je zatrebala suglasnost Zadarske županije oko spomenika vrijednog 4,2 milijuna kuna, za koji su se višegodišnjim trudom izborili u Ministarstvu hrvatskih branitelja, a koji se trebao izgraditi u Maslenici, u čast i u spomen na 127 poginulih branitelja u vojno-redarstvenoj akciji Maslenica i neposredno nakon nje, ogorčenje i ljutnja građana prema županu Božidaru Longinu su kulminirali.

Screenshot_20181120-034354

Načelnik Martin Baričević: Poginulim braniteljima dužni smo odati počast koju zaslužuju 

Podsjetimo, u razgovoru za portal Kalelarga info, načelnik Baričević je ispričao kako već dugi niz godina rade na tome da se u Maslenici izgradi primjeren spomenik u čast svim koji su dali život u akciji Maslenica, a u tome je imao podršku obitelji poginulih. Njihova je želja da imaju gdje doći i zapaliti svijeću za svoje najdraže. Potrebu za izgradnjom spomenika poginulim braniteljima prepoznalo je i resorno ministarstvo, koje je projekt Općine Jasenice odobrilo, te je u proračunu za 2018. godinu osigurano 4,2 milijuna kuna za tu svrhu.

Međutim, tražili su suglasnost Zadarske županije, a tu se situacija zakomplicirala. Župan Longin sazvao je sastanak na kojem su bili pojedini načelnici općina, te predsjednici nekih braniteljskih udruga, a govorilo se o ideji izgradnje tematskog parka posvećenog Domovinskom ratu, te je zaključeno kako spomenik akciji Maslenica i poginulima treba biti u Zadru, a ne u Maslenici.

Susjedne općine podržavaju Baričevića

Ova ideja razljutila je obitelji poginulih branitelja, koji su u razgovoru za Kalelarga info rekli da žele spomenik u Maslenici, a ne u Zadru, te podržali načelnika Baričevića.

ante zupan obrovac

Gradonačelnik Obrovca Ante Župan: Spomenik treba biti u Maslenici! 

Gradonačelnik Obrovca, Ante Župan, u razgovoru za Kalelarga info na pitanje je li u pravu Longin ili Baričević, kazao je kako mu uopće nije jasno što se tu ima dvojiti.

“Pa normalna stvar je da spomenik poginulima u akciji Maslenica treba biti u Maslenici. Nema nikakve logike da se njega prisilno iz Maslenice želi premjestiti u Zadar. To je besmislica. Ne znam što se tu uopće ima raspravljati.” – kazao je gradonačelnik Ante Župan.

Jednakog mišljenja je i Ivica Klanac, načelnik općine Posedarje.

Podsjetimo, glavni cilj akcije Maslenica, koja je započela 22. siječnja 1993. godine, bio je osloboditi Novsko ždrilo, te na mjestu srušenoga Masleničkog mosta postaviti pontonski i tako ponovno povezati sjever i jug Hrvatske. Dakle, Maslenica je bila važno strateško mjesto, a ne neko bezvezno selo u koje se netko sjetio graditi spomenik.

ivica klanac posedarje 800x450

Ivica Klanac, načelnik općine Posedarje: To je besmisleno jednako kao da se Memorijalni centar Vukovara sagradio u Zagrebu!

Načelnik Klanac bio je iznenađen što je pitanje lokacije postalo uopće upitno.

“Naravno da spomenik poginulima u akciji Maslenica treba biti u Maslenici. Ne znam kako netko može pomisliti drugačije, jednostavno nema logike. Pa je li ikome palo na pamet da se npr. Memorijalni centar Vukovar gradi u Zagrebu? Nije. Prema tome, normalno da ću podržati kolegu Baričevića i njegov višegodišnji trud da taj projekt realizira.” – kazao je Klanac.

Poginulo 127 osoba u akciji Maslenica i nakon nje

S njim se slaže i Joso Klapan, načelnik općine Novigrad.

“Smatram da u Maslenici treba izgraditi ne samo spomenik poginulima u akciji Maslenica, što je želja kolege Baričevića, nego treba napraviti i memorijalni centar, tako da tu mogu doći posjetitelji u većem broju, kad su neke važne godišnjice,  da se mogu organizirati i školski izleti, da djeca na licu mjesta uče o Domovinskom ratu. Akcija Maslenica je bila od iznimnog značaja, označila je preokret, bila je pobjednička i prethodila Oluji. Stoga smatram da je jako važno da i spomenik i memorijalni centar budu u blizini starog Masleničkog mosta, jer on je imao izuzetnu ulogu. Pontonski most na tom mjestu povezao je sjever i jug Hrvatske nakon akcije Maslenica.” – kazao je načelnik Klapana dodajući kako je i novigradsko područje tada oslobođeno.

joso klapan 1

Joso Klapan, načelnik Novigrada: Spomenik treba biti u blizini starog Masleničkog mosta 

“Razumijem da bi neki htjeli spomenik u Zadru, ni ja se ne bih bunio da je u Novigradu, ali fer je i pošteno da to bude u Maslenici i žao mi je što je oko toga došlo do problema i sukoba, tim više što su osigurana sredstva u proračunu Ministarstva branitelja. – kazao je načelnik Klapan.

Načelnik općine Poličnik, Davor Lončar, kaže kako je njegov prijedlog bio da se memorijalni centar napravi ne u Maslenici nego malo južnije, kod jezera Grabovac.

Davor Loncar -790x450

Davor Lončar, načelnik Poličnika: Ne treba općinama osporavati pravo da grade spomenike

“To već spada pod Općinu Posedarje, ali nema veze, to je sve područje koje smo branili u ratu. Zalagao sam se da se napravi centar koji će nuditi više sadržaja, od spomenika do možda neke multimedijalne dvorane, da se mogu prikazati dokumentarci, da tu dolaze djeca, branitelji, vojni invalidi, da se mogu održati sportske manifestacije, ponuditi posjetiteljima piće i topli obrok. No na žalost moj prijedlog nije prihvaćen” – kazao je Davor Lončar dodajući kako mu je žao što se pitanje memorijalnog centra odnosno spomenika isproblematiziralo.

Lončar: Probleme treba riješiti ljudski

“Ne treba osporiti pravo ni općinama da grade spomenike, a opet treba se oko svega dogovarati ljudski. Što će nam spomenici ako ćemo se mi koji smo branili Hrvatsku međusobno posvađati?!” – kazao je na kraju razgovora Lončar.

Komentar smo sinoć pokušali dobiti i od načelnika općine Starigrad i Gračac, ali kasno smo ih kontaktirali, te do objave članka nisu odgovorili.

maslenica

Osvajanjem Maslenice i gradnjom pontonskog na mjestu srušenog Masleničkog mosta povezan je ponovo sjever i jug Hrvatske 

Tijekom dana javili su nam se načelnici nekoliko općina koje se nalaze na drugim djelovima županije, ne graniče s općinom Jasenice, ali ih je pogodilo ovo što se dogodilo.

“Ne želim javno govoriti protiv župana Longina jer sutra će njegovu suglasnost za neke druge projekte trebati naša općina, pa bi nam mogao stvarati probleme i osvećivati se, ali ovo što se događa nije u redu. Župan treba podupirati općine, a ne im uništavati projekte. Ako je htio graditi memorijalni centar u Zadru, u redu neka gradi, ali što mu je trebalo dirati se u projekt spomenika poginulih u akciji Maslenica na kojem Baričević radi.” – kazao je jedan od načelnika kojem ime za sada nećemo objaviti, ali u slučaju da se problemi nastave spreman je i on i nekolicina kolega istupiti javno protiv župana.

Braniteljske udruge financijski ovisne o sredstvima iz proračuna Županije

Predsjednici i istaknuti članovi nekoliko braniteljskih udruga s kojima smo razgovarali zamolili su nas da ih izostavimo iz priče.

“Ne želimo se zamjeriti jer dobivamo sredstva iz županijskog proračuna, a ako nam Longin to uskrati onda ćemo bankrotirati. Taj novac trošimo na plaćanje režija u prostorijama udruge, te za pomoć siromašnim i bolesnim članovima. Ne želimo da se na nas ljute roditelji i obitelji poginulih u akciji Maslenica, nismo im okrenuli leđa, nismo protiv spomenika njihovoj poginuloj djeci nego im jednostavno ne možemo pomoći zbog živih članova koji ovise o tom sitnišu koji dobivamo iz Grada i Županije.” – poručili su.

Nakon jučerašnjeg članka, redakciji portala Kalelarga info javili su se članovi obitelji poginulih branitelja koji su živote izgubili u akciji Maslenica i nakon nje, te naglasili kako su spremni okupiti se i prosvjedovati ispred zgrade županije, odnosno ureda župana Longina – ako ne dozvoli gradnju spomenika.

Građani u komentarima izvrijeđali župana Longina

Međutim, načelnik Baričević ne želi da do nečega tako drastičnog dođe. Zamolio je za strpljenje.

Prilično su burno na sve ovo reagirali građani, a u nastavku objavljujemo neke od njihovih komentara koje su napisali ispod članka na Facebook stranici portala Kalelarga info.

KOMENTARI:

Screenshot_20181120-024734-01 Screenshot_20181120-024606-01 Screenshot_20181120-024408-01 Screenshot_20181120-024429-01 Screenshot_20181120-024656-01 Screenshot_20181120-024500-01