Načelnik Bugarija ide u mirovinu; Riješio brojne projekte i milijunske investicije

U povodu Dana Općine Bibinje, održala se svečana dodjela nagrada Općine Bibinje za 2021. godinu. Prošle godine zbog pandemije korona virusom nije obilježen Dan Općine, a ove se godine sukladno epidemiološkim mjerama organizirano je skromno druženje kako bi se iskazalo poštovanje prema onima koji su svojim radom i  zalaganjem zaslužili sve pohvale, nagrade i priznanja.

Nagrađenima se obratio Načelnik Općine Bibinje Bruno Bugarija, koji je iskoristio priliku podsjetiti na sve učinjeno u protekle četiri godine, s obzirom na to da od ove godine ide u zasluženu mirovinu.

–          Drage moje sumještanke i sumještani prije svega hvala vam na povjerenju i podršci u ovih 7 godina mog mandata. Kada sam stupio na dužnost općinskog načelnika situacija nije bila nimalo zavidna. Općina je bila financijski opterećena, nije bilo projekata koji se financiraju iz EU fondova, a poslovna zona našla se u blokadi. No imao sam jaku volju da to promijenim i u tome sam uspio. Poslovna zona Lonići danas je generator razvoja. Uspjeli smo privući brojne investitore koji su u našoj Općini prepoznali pouzdanog partnera. Stvoreni su preduvjeti za zapošljavanje, a veliki benefit za Općinu očituje se u naplati komunalne naknade – rekao je u svom obraćanju još uvijek aktualni Načelnik Bugarija.

Istaknuo je kako su za njegova mandata dobivena prva sredstva iz EU fondova, kako su povećane naknade za novorođenu djecu, stipendije, te kako se financira kompletni dodatni radni materijal za osnovnoškolce. Istaknuo je projekte uređenja plaža, izradu monografije i organizacije znanstvenog skupa.

–  Publikacija pod nazivom ˝Bibinje˝ ide u tisak, te će službeno biti predstavljena na jesen – najavio je.

Kazao je kako je za vrijeme njegova mandata pokrenuta nova službena stranica Općine, na kojoj su mještani konačno dobili uvid u proračun, objavljuju se vodiči za građane u kojima se daje mogućnost mještanima za sudjelovanje. Najavio je kako je završeno novo aplikativno rješenje za praćenje rada Općinskog vijeća, koje će biti predstavljeno u novom sazivu, te se pohvalio kako je prema Institutu za javne financije Općina Bibinje je s ocjene dovoljan došla do ocjene izvrstan.

–          Pokrenuli smo povijesni projekt vrijedan preko 8 milijuna kuna, koji je podloga za daljnji razvoj našeg mjesta a to je Obnova zemljišnih knjiga, odnosno katastarska izmjera. Završava se spajanje Starog sela na kanalizacijsku mrežu čime će završiti prva faza izgradnje odvodnje. Konačno je prihvaćena nova studija od strane savjetodavnog tijela EU-a, s naglaskom napuštanja postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te izgradnjom novog, udaljenog od postojećeg, smještenog uz rub katastarske granice Bibinja i Sukošana. Aplikacijski paket je procijenjen na 300 milijuna kuna – naglasio je Bugarija kapitalne projekte.

Između ostalog pohvalio se kupovinom vrijednog zemljišta bivše plinare koje se prostire se na 16 tisuća m2. Tom kupovinom, prema njegovim riječima, onemogućena je revitalizacija plinskih ili kemijskih postrojenja, a Općina je time dobila veliki potencijal za razvoj brownfield investicije u službi mještana. Do izgradnje novog Općina Bibinje otvorila je privremeno reciklažno dvorište koje je potpuno besplatno za sve mještane.

–          Za vrijeme mog mandata preuzeli smo gospodarenje komunalnim otpadom. Za potrebe ˝Bibinjca˝ kupljena su 2 kamiona za odvoz komunalnog otpada, čistilica, kamion s kranom, manje elektro vozilo kako bi se pristupilo uskim ulicama. Također, odobrena je nabava dvokomornog komunalnog vozila za odvoz i sakupljanje sekundarnih sirovina zapremnine 14 m³ koja je sufinancirana iz EU fondova. Izgrađena je nadstrešnica na mrtvačnici groblja Sasavac financirana iz sredstava resornog Ministarstva – govorio je Bugarija o komunalnim djelatnostima.

Pohvalio se i novim projektom uređenja Društvenog centra u kojem bi mjesto trebali pronaći umirovljenici, mladi i brojne udruge. Pohvalio je projekt ˝Zaželi˝ kojim je zaposleno 5 žena koje skrbe za 30 potrebitih korisnika.

–          Puno je projekata napravljeno, puno ih je još u pripremi. No ono na što sam ponosan je to da budućem načelniku ostavljam stabilan proračun, čiste račune i jaku općinsku upravu. Bibinje ima jednu dobru budućnost, održivu budućnost i vjerujem u naše mlade snage. Još jednom hvala vam na povjerenju i podršci svih ovih godina – rekao je u svom govoru Bruno Bugarija, posljednjem na ovakvoj svečanosti u funkciji općinskog načelnika.

Grbom Općine Bibinje nagrađena je učiteljica Jordana Sikirić u znak zahvale i priznanja za dugogodišnji predan rad u školstvu. Učiteljica Sikirić odgojila je brojne generacije učenika, od kojih su mnogi danas uspješne i priznate osobe. Godinama je radila tiho i samozatajno častan i odgovoran posao. Sudjelovala na brojnim županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama te ostvarila priznanja i nagrade. Uvijek je prednjačila u humanitarnim aktivnostima, nesebično se brinula za ugrožene i potrebite, bez obzira na rasu, vjeru i naciju.

–          Nisam očekivala ovu nagradu, ja sam oduševljena, baš sam strašno zahvalna i Općini Bibinje i ravnateljici koja me predložila. Zahvalna sam svim roditeljima i učenicima s kojima sam surađivala i sretna sam da sam na kraju dobila ovakvo priznanje. Hvala vam svima od srca – rekla je nagrađena učiteljica Sikirić kojoj je općinski načelnik uručio i prigodno cvijeće.

Grbom Općine Bibinje u 2021. godini nagrađen je i prim. dr. sc. Emil Kinda,  dr. med. iz Bibinja, liječnik kirurg KBC-a  Zagreb, u znak zahvale i priznanja za dugogodišnji predan rad u zdravstvu. Doktor Kinda se u svom radu  istaknuo prepoznatljivom humanošću i empatijom što oboljelima i njihovim obiteljima pruža izuzetnu utjehu i sigurnost u njihovim najtežim životnim borbama. Bibinjci su ponosni kao zajednica na njegov rad i dosadašnje postignuće u medicini.

–          Zahvaljujem se svim mještanima koji su prepoznali naš rad i trud, a mi opet nastojimo iako smo otišli u drugi grad da uvijek budemo povezani s našim mjestom. Ono što mi se jako dojmilo danas je to što su nagrađena djeca za svoje školske uspjehe, te bi završio jednom mišlju da narod koji misli godinu dana unaprijed sadi rižu, tko misli sto godina unaprijed sadi drvored, onaj narod koji misli tisuću godina unaprijed ulaže u školstvo i obrazovanje. Hvala lijepo svima  – rekao je u svom obraćanju nagrađeni doktor Kinda.  

Zanimljivost je da su na dodjeli nakon dugo godina susreli bivši učenik, dr. Kinda i njegova učiteljica Jordana Sikirić. Generacija doktora Kinde bila je prva kojoj je

–          On je bio izvanredan učenik, jako nadaren, pristojan. Tako i danas uvijek kada se sretnemo uvijek je ljubazan kao da se prvi put susrećemo kao učiteljica i učenik – rekla nam je učiteljica Sikirić.

Posthumno, dodijeljena je nagrada Mladenku Frleti nedavno preminulom Bibinjcu koji je prije četrdesetak godina zamijenio rodno mjesto s Koprivnicom, ali srcem, dušom i djelima trajno ostao vezan za svoje korijenje. Dugogodišnji prijatelj Veterana NK Bibinje, predsjednik NK Koprivnice, te dugogodišnji direktor Podravkine Poni trgovine, ostao je zapamćen kao veliki humanitarac, čovjek velikoga srca, jednako voljen i cijenjen u svom rodnom kraju, ali i u svojoj Podravini.

Na prijedlog učitelja O.Š. Stjepana Radića Bibinje, nagrađeni su i učenici koji su postigli izuzetne rezultate na školskim natjecanjima, nagrade im je uručio zamjenik općinskog načelnika Šime Sekula. Oni su:

Martin Vujević, sin Marine  i Branimira,  učenik 5. razreda – sudjelovao na županijskim natjecanjima iz Matematike, Geografije i Tehničke kulture. Kao pobjednik Županijskog natjecanja iz Geografije, pozvan je na državno natjecanje koje će se održati 3. i 4. svibnja 2021. Uzoran je učenik, primjer drugima.

Tome Sikirić, sin Silvije i Jadrana, učenik 6. razreda – drugu godinu zaredom pobjeđuje na županijskim natjecanjima iz Matematike. Sudjelovao na državnom natjecanju iz Matematike u listopadu prošle godine. Ove godine također predložen za državno natjecanje. Uzornog ponašanja, posebno se ističe i u humanitarnim aktivnostima.

Laura Karaban, kći Ane i Stipe, učenica 7. razreda – godinama sudjeluje i pobjeđuje na brojnim natjecanjima te uspješno pronosi ime Bibinja širom zemlje i inozemstva. Ove godine je sudjelovala na 4 županijska natjecanja (Hrvatski jezik, Povijest, Geografija, Biologija), a pobijedila je na natjecanju iz Geografije. Odlična učenica, uzornog ponašanja.

–          Ako je suditi po vašim uspjesima i onoj na mladima svijet ostaje, onda se ne moramo brinuti za budućnost Bibinja. Bravo i samo tako nastavite  – rekao je zamjenik općinskog načelnika Šime Sekula.

U svojih 28 godina postojanja Općina Bibinje postala je prepoznatljiva po svojim brojnim projektima, onim realiziranim, i onima u pripremi, ali i mladim ljudima koji uspješno profiliraju ovo mjesto. Bibinjci su srdačan i kulturan narod i nije slučajno da je Bibinje prije nekoliko godina proglašeno jednim od najgostoljubivijih mjesta u Hrvatskoj.

LEOL3054_copy_800x533

LEOL3060_copy_800x533

LEOL3058_copy_800x533

LEOL3055_copy_800x533

LEOL3069_copy_800x533

LEOL3061_copy_800x533

LEOL3091_copy_800x533

LEOL3087_copy_800x533

LEOL3081_copy_800x533

LEOL3103_copy_800x533

LEOL3124_copy_800x533

LEOL3126_copy_800x533

LEOL3111_copy_800x533

LEOL3120_copy_800x533

LEOL3100_copy_800x533