Nadogradnja školske zgrade Strukovne škole Vice Vlatkovića pri kraju Nadogradnja školske zgrade Strukovne škole Vice Vlatkovića pri kraju
Strukovna škola Vice Vlatkovića prije 4 godine proglašena je regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru strojarstva, čime su se ostvarili preduvjeti za realizaciju dva projekta... Nadogradnja školske zgrade Strukovne škole Vice Vlatkovića pri kraju

Strukovna škola Vice Vlatkovića prije 4 godine proglašena je regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru strojarstva, čime su se ostvarili preduvjeti za realizaciju dva projekta „Budi spreman i kompetentan!“ i  – „Bolji uvjeti za učenje kroz rad – Unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva“. Ova dva projekta zajedeno su vrijedna  više od  63 milijuna kuna. Među projektnim aktivnostima je i dogradnja automehatroničarske radionice, za što je kroz projekt osigurano  više od 4,5 milijuna kuna.

U prizemlju zgrade bit će smještene automehatroničarske radionice uz pripadajuće učionice za nastavu, dok će na katu svoje mjesto pronaći kabinet za mehatroniku sa svom popratnom opremom. za koji mjesec učenici će znanja stjecati u novim, suvremenijim uvjetima.

-“Radovi idu dobro, dovršava se fasada zgrade i na taj način ona dobiva svoj konačan oblik. U unutrašnjosti su gotovi instalaterski radovi i podovi, optimistično se nadamo kako će objekt biti dovršen do Nove godine. Već u siječnju 2023. dolazi i nova oprema koja će se tada početi i postavljati – rekao je Tihomir Tomčić, ravnatelj SŠ Vice Vlatkovića.

Veliki je to iskorak u sektoru strukovnog obrazovanja kojim puno dobivaju učenici ali i nastavnici. Ovaj projekt dobitak je i za gospodarstvo. U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića učenici dobivaju sve kompetencije potrebne za suvremeno tržište rada. Implementiranje novih tehnologija u nastavni proces jedino je jamstvo da će se učenici osposobiti novim vještinama i znanjima koji se stvarno traže na tržištu rada.

“Ako se na tržištu traži nova tehnologija, a učenici se školuju po staroj, onda nema velike koristi niti za učenike niti za tržište rada. Također, svi oni koji su se obrazovali po starijim modelima, u našem Centru kompetentnosti imaju priliku steći nova znanja u sklopu cjeloživotnog učenja – dodao je ravnatelj Tomčić.

Pravi posao za Strukovnu školu započinje dovršetkom infrastrukturnog projekta i njegovim početkom rada. Od Škole se očekuje održivost i maksimalna upotrebljivost novog sustava koji će biti od koristi čitavoj zajednici, a strukovno obrazovanje podignuti na još kvalitetniju razinu.

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 30 milijuna kuna sa 100%-tnim intenzitetom EU potpore. Partneri na projektu,  su: Zadarska županija, Tehnička škola Zadar, Tehnička škola Rijeka,  Industrijsko –  obrtnička škola Pula te Srednja škola Biograd na Moru.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta  iznosi 29.965.321.15 kn, dok bespovratna dodijeljena EU sredstva iznose 29.924.449,48 kn. Razdoblje provedbe projekta je od 24. rujna 2018. do 24. travnja 2023. godine.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pruža tehničku pomoć u provedbi projekta što je omogućeno kroz  projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.