Najtransparentnije troše općine Bibinje, Sukošan, Starigrad, Preko, Stankovci… Najtransparentnije troše općine Bibinje, Sukošan, Starigrad, Preko, Stankovci…
Institut za javne financije RH ove godine proveo je šesti ciklus istraživanja kojim se analizira i ocjenjuje transparentnost jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Što... Najtransparentnije troše općine Bibinje, Sukošan, Starigrad, Preko, Stankovci…

Institut za javne financije RH ove godine proveo je šesti ciklus istraživanja kojim se analizira i ocjenjuje transparentnost jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Što se tiče gradova i općina, prema izvještaju Instituta za javne financije, poboljšana je njihova proračunska transparentnost u odnosu na godinu ranije.

Zadarska županija na najzadnjem mjestu 

Ali prema prosječnoj transparentnosti svih jedinica lokalne samouprave u svakoj pojedinoj županiji, Zadarska županija je na zadnjem, odnosno 20. mjestu.

Istraživanje je pokazalo da prosječna transparentnost, izražena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim stranicama, iznosi 3,5 od mogućih 5.

Deset općina s područja Zadarske županije također su ocijenjene maksimalnom ocjenom po razini transparentnosti proračuna – Bibinje, Gračac, Pašman, Polača, Posedarje, Preko, Sukošan, Tkon, Starigrad i Stankovci, kao i tri grada – Biograd na Moru, Pag i Zadar.

Vrlo dobri – Jasenice, Vir, Kukljica, Poličnik… 

Četvorku su dobili Jasenice, Benkovac, Obrovac, Nin, Kali, Vir, Poličnik, Kukljica, Sali, Privlaka i Ražanac, dok su dvojku zaslužili Zemunik Donji, Lišane Ostrovičke, Pakoštane, Vrsi i Škabrnja.

Novigrad i Povljana ocijenjeni su s ocjenom 1, a Kolan, Galovac, te Sv. Filip i Jakov s nulom.

bruno bugarija 800x450

Bruno Bugarija, načelnik Općine Bibinje

ante martinac

Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan

ramic krste_800x400

Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad

Jure Brizic_crop_800x450

Jure Brižić, načelnik Općine Preko

 

stankovci-baradic-02_crop_800x450

Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci