NAJVEĆE STIPENDIJE Za studente s Vira godišnje 15.000 kn, a odlikaše 20.000 kn

Studentica treće godine predškolskog odgoja i obrazovanja na Sveučilištu u Zadru, Viranka Doris Vučković, ove je akademske godine stekla pravo za dobivanje studentske stipendije koju u iznosu od 1.500 kuna mjesečno ili 15.000 kuna godišnje isplaćuje Općina Vir, odnosno 20.000 tisuća kuna ukoliko se postiže odličan uspjeh. Prijavila se i s današnjim potpisom ugovora znatno je podebljala, kako kaže, inače skroman studentski džeparac.

– Ovo je za mene veliki financijski plus i velika motivacija za studiranje. Kako redovito tijekom ljeta radim na sezonskim poslovima, od ove ću stipendije uspjeti nešto i staviti sa strane. Neke moje kolege s fakulteta iz drugih mjesta i gradova najviše dobivaju od 300 do 600 kuna, tako da je stipendija za virske studente zaista u značajnom iznosu – kaže 23-godišnja virska studentica.

IMG_004_copy_800x514

Ono što joj trenutno nedostaje uobičajeni je studentski život, jer nastavu prati putem računala, no planovi se zato nisu promijenili.
– Voljela bih praksu odraditi u virskom vrtiću, ali i nakon završetka studija raditi na Viru. Od virskih odgajateljica čula sam samo lijepe stvari o uvjetima rada u Dječjem vrtiću Smješko – još ističe ova odlična virska studentica rođena u Frankfurtu. Njezini roditelji prije dvadeset godina odlučili su se preseliti iz Njemačke na otok, u prvom redu zbog ljepšeg i sigurnijeg života svoje djece, a onda i pokretanja obiteljskog biznisa. Doris je bila jedna od devetnaestero studenata s otoka Vira koji su danas u vijećnici Općine Vir potpisali ugovore o stipendiranju, no u ponešto drukčijim okolnostima od uobičajenih. Studenti su u općinsku vijećnicu ulazili jedan po jedan s maskama na licu, a izlazili s ugovorima i poklon paketima koje im je dijelio direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić. Direktor Liverić nije bio jedini koji je u ime općinskog sustava virskim studentima poželio puno uspjeha u daljnjem školovanju i radu, jer su virskim studentima podršku pružili zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić, predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović, pročelnica Upravnog odjela Ureda načelnika Katarina Radović, pročelnica za Upravnog odjela za računovodstvo i proračun Ljiljana Vučetić, direktorica destinacijske kompanije Vir turizam Kristina Perić, direktor Vir održavanja Marino Radović, direktor poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić te drugi djelatnici Općine Vir.

IMG_005_copy_800x510
– Uz rad našeg dječjeg vrtića, potpore za novorođenčad i nabavku školske opreme, ovo nam je najdraži transfer proračunskih sredstava prema našem stanovništvu. Stjecanje kvalitetnog obrazovanja i stručnosti ključan je proces za svakog mladog čovjeka, a posebno za budućnost našeg otoka – poručio je zamjenik načelnika Vučetić. Stipendijske ugovore sa studentima odradio je Upravni odjel za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Općine Vir i pročelnik Odjela Hrvoje Rukavina.

OKVIR: Gotovo tri puta više studenata nego prije pet godina
Devetnaestero studenata danas je potpisalo ugovore, ali ih se za dobivanje stipendijskoga ugovora ukupno prijavilo čak 37. Kako svi prijavljeni virski studenti iz raznih razloga nisu mogli biti na današnjem potpisivanju ugovora, oni će tu obavezu odraditi naknadno. Inače, samo prije pet godina na istoj maloj svečanosti u virskoj općinskoj vijećnici bilo je sedmero studenata i 15 prijavljenih na natječaju za stipendiranje, pa je jasno kako se u pet godina broj studenata na otoku gotovo utrostručio.