NAKON JAVNE RASPRAVE Građani i dalje ne znaju što će biti s plažom Jadran kad Turci izgrade hotel

Što će biti s kupalištem Jadran i obalnim pojasom uz budući hotel Dogus grupe u zgradi Maraske – na javnoj raspravi izmjena DPU-a Maraska parka – zainteresirani građani nisu doznali. Detaljnije o svemu izvijestio je HRT Radio Zadar.

Tek 20-ak građana, ako ne brojimo zadarske političare i predstavnike udruga nazočilo je javnoj raspravi.

Razlog izmjena DPU-a je povećanje prostora za izgradnju hotela. Na postojeću zgradu Maraske dodaje se aneks. Posljedično, smanjuje se broj stambenih jedinica. Građani pozdravljaju ulaganje u hotelske kapacitete, ali su zabrinuti zbog žice koja bi se jednoga dana mogla dogoditi na Obali kneza Trpimira.
„Što će se dogoditi s plažom, što će se dogoditi s morem? Mene samo to zanima?” – pitala je gospođa Davorka Stipčević.
Odgovor je izostao jer uređenje obalnoga pojasa nije predmet ove rasprave, niti ovog prostornog dokumenta, kako je pojasnio Matko Segarić, pomoćnik pročelnika za prostorno planiranje.

Političari smatraju kako se ovim izmjenama plana pogoduje investitoru. Akcija Mladih iz novoga plana iščitala je, uz ostalo, parcelizaciju mora i obale. Marko Pupić Bakrač:

„Zašto se more i priobalni pojas parceliziraju. Pogledajte ovaj put, ide kroz javni prostor Maraska parka. Zašto to gospoda iz Dogus grupe ne grade na svojoj parceli, a ne na javnom prostoru ? komentirao je Marko Pupić Bakrać iz Akcije mladih.

Što se koncesioniranja tiče, ministarstvo još nije utvrdilo granice pomorskoga dobra u gradu Zadru, zato  o koncesioniranju obalnoga pojasa trenutačno ne možemo razgovarati, kazao je Matko Segarić.

Cesta-poveznica Ulice Miroslava Krleže i Trpimirove obale gradit će se vjerojatno sredstvima koje će Dogus grupa uplatiti za komunalni doprinos, no modeli financiranja tek će se raznmatrati

„To će biti jedna nerazvrstana cesta kojom će svi moći prolaziti – i to je to!”, zaključio je Segarić

Na javnoj raspravi sjedio je i Burak Baykan, predsjednik uprave Dogus grupe. Branio je projekt kao novu zadarsku turističku vrijednost, a javne sadržae neće zanemariti, komentirao je, razočaran, rekao je što se njegova tvrtka dovodi u vezu sa sumnjivim poslovanjem. Hotel će biti spreman za sezonu 2019-e. Na kraju recimo da se pismene primjedbe na DPU-u Maraska parka zaprimaju do 18. srpnja.