NARODNI MUZEJ ZADAR Izložba “Retrospektiva” Duška Beninija NARODNI MUZEJ ZADAR Izložba “Retrospektiva” Duška Beninija
U Muzeju grada Zadra Narodnog muzeja Zadar, večeras s pocetkom u 19 sati otvara se izložba Duška Beninija pod nazivom “Retrospektiva”. Izložba donosi 27 radova... NARODNI MUZEJ ZADAR Izložba “Retrospektiva” Duška Beninija

Muzeju grada Zadra Narodnog muzeja Zadar, večeras s pocetkom u 19 sati otvara se izložba Duška Beninija pod nazivom “Retrospektiva”.

Izložba donosi 27 radova umjetničke baštine  ovog istaknutog čovjeka koji je svojim životom zadužio grad Zadar.

Izložba će biti otvorena od 22. siječnja do 15. ožujka 2016.

Duško Benini rođen je 20. 9. 1924. godine u Mariboru. Djetinjstvo je proveo u Čakovcu, a mladost u Karlovcu. Od sedme godine svirao je violinu. Nakon Drugog svjetskog rata upisuje se na Medicinski fakultet, ali zbog bolesti uvjetovane patnjama u ratu prekinuo je studij. Diplomirao je filozofiju, psihologiju, njemački i hrvatski jezik. Godine 1952. u Sisku nalazi svoje dvije velike ljubavi; svoju Nevenku i slikarstvo. Neko vrijeme živjeli su u Jajcu, a od 1964. u Zadru, gdje je 1974. godine umirovljen kao šef reklame u tvornici Maraska. Od tog trenutka isključivo se bavi slikarstvom. Dobitnik je Grba grada Zadra 2013. godine. Tijekom života javnost je njegove radove imala prilike upoznati na 16 izložbi.
Izložba RETROSPEKTIVA donosi nam 27 radova umjetničke baštine Duška Beninia. U svijet njegova slikarstva ulazi se kroz najmanje dvoje vrata. Jedna, kroz koja još nije prokrčen put, otvara glazba. Luko Paljetak je bio taj koji je osjetio kako „njegove slike nose ponekad neočekivan lirizam (…), gotovo poetski tretman i teme i strukture koje se ostvaruju lazurama, što se, nevjerojatno prefinjene, čisto i majstorski izvedene, kako kakav gvaš ili pastel na primjer, rijetko mogu susresti u tehnici ulja.”
Ostao je trajno opsjednut bogatstvom mediteranskog kolorita i temperamenata. Njegova platna, puna unutarnje silovitosti, emocionalno animiraju gledatelja. To su bezgranični prostori imaginacije, prožeti osjećajima svijetla, protkani mislima, zapitni; njihova su bestežinska, duhovna stanja prije svega mnogoznačna.