“U jednoj upravljačkoj piramidi su bili Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević, a u drugoj Josip Sapunar i Ivica Mlinarević”, posvjedočio je Mijat Stanić na zagrebačkom Županijskom sudu.

Istaknuo je da je u vrijeme kada je bio član Nadzornog odbora HAC-auvijek jedna osoba donosila odluke. Ali to, kako je rekao, nije bio predsjednik uprave Mario Crnjak nego drugi članovi uprave Milivoj Mikulić, Lovrinčević, Prskalo ili Stjepko Boban.

Prisjetio se i da mu je Crnjak 2007. kazao kako od kada je Mikulić došao u HAC “nije odlazio južnije od Male Kapele da ne gleda lopovluk koji se tamo događa”.

Stanić je posvjedočio da je Nadzorni odbor davao suglasnost upravi za sklapanje poslova kada su bile u pitanju usluge od preko tri milijuna kuna, odnosno radovi skuplji od šest milijuna.

“Na papirima su uvijek izabirali najbolju ponudu, ali mislim da je bilo unaprijed dogovoreno da će se naknadno aneksima podići cijena. Za tim nije bilo potrebe jer su se odmah mogli procijeniti troškovi”, kazao je Stanić.

Na pitanje obrane Stanić je kazao da nema izravnih saznanja da bi Livaković “uzeo neki novac”, a Kalmetu gotovo da i nije spomenuo. Upravo njih dvojicu ranije je u medijima prozivao glavnim krivcima za prijevaru i pljačku pri izgradnji dionica autoceste, nakon čega ga je Kalmeta tužio za klevetu i zatražio naknadu štete od jedne kune.

Uskok tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, a optužen je i da je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.

U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. (Hina)