NIZ STRAVIČNIH ISKUSTVA I TRAUMA IZ RODILIŠTA Zadranke pohvalile dr. Hoti Matešić

Nakon što je prije svega nekoliko dana na Facebooku osnovana grupa pod nazivom “Iskustva mama u HR rodilištima”, u vrlo kratkom roku pridružilo joj se više od 5.000 članica.

Žene su otvoreno i u većini slučajeva pod svojim imenom i prezimenom progovorile o onome što im se događalo u rodilištu, a neka iskustva doslovno su – stravična!

Najviše pažnje privukla je tragedija žene koja je u Vinkovačkoj bolnici proživjela horor da bi joj na kraju umrlo dijete. Nakon njenoj iskaza slučaj je prijavljen Državnom odvjetništvu, koje je pokrenulo istragu protiv ginekologa koji je bio na porodu.

Niz je stravičnih priča, o tome kako su umrla djeca, ima ih rođenih s deformacijama zbog nebrige liječnika za ženu u rađaoni, a neke su žene bile na samrti i jedva se izvukle.

Jedna je zamalo umrla i odstranjena joj je maternica jer joj je nemarni liječnik ostavio komadić gaze unutra, što je imalo stravične posljedice. Oporavak joj je trajao mjesecima.

Jedno dijete rođeno je s deformacijom glave, nakon što je babica presnažno ptiriskala dijete.

Međutim, ima i pozitivnih iskustava.

milka matesic hoti 800x400-01

Više Zadranki pohvalilo je liječnicu Milku Matešić Hoti, za koju kažu da je bila vrlo brižna i ljubazna.

Bilo je pohvala i na ljubaznost dr. Dinka Kulišića, a starije žene s gorčinom su se prisjetile dr. Medića, za kojeg kažu da je bio grub, a pregledi koje je obavljao bolni i užasavajući.

Jedna žena je rekla da ju je specijalizant u rodilištu prokleo riječima “Dao Bog da imaš težak porod” nakon što je odbila da je on pregledava i uči se na njoj nakon što ju je stariji liječnik već pregledao.

Dok su neke majke pohvalile babice i medicinske sestre u zadarskom rodilištu, bilo je i onih koje su izrazito ljute i nezadovoljne njihovim odnosom prema njima.

Najviše Zadranki smatra da su i liječnici i sestre trebali biti više prisutni u rađaoni, a ne ih ostavljati da se same muče.

Svakako su savjetovale da je dobro povesti supruga, odnosno oca djeteta, na porod, kako bi pomogao i bio “pri ruci”.

CYMERA_20160217_064123-1024x1572