Izložba fotografija Stipe Suraća; Maslina kao simbol mira, vjere i života

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva  pripremila je  raznolik program obilježavanja Međunarodnog dana Mediterana, koji će se  od 27. – 28. studenoga u cijelosti održati u Zadru. U sklopu obilježavanja je i zanimljiva izložba vrsnog zadarskog fotografa Stipe Suraća. On u zadarskoj Galeriji Zadarart izlaže 26 svojih fotografija iz ciklusa Ole Olea. Svaka od njih na osebujan način povezuje dva događaja: Međunarodni dan Maditerana i Svjetski dan maslina, koji se u organizaciji UNESCO-a obilježava od 2019. godine. 

„Suraćeve fotografije povezuju Mediteran kao kolijevku čovječanstva, maslinu kao njegovog najzaslužnijeg predstavnika i maslinovo ulje  temelj neprijeporno dokazane u svijetu najzdravije mediteranske prehrane“, ističe Nedjeljko Jusup u predgovoru ove zanimljive  izložbe. Fotoreportersko putovanje Surać započinje u otočnoj kamenoj pustinji gdje nailazi na rijetku oazu. Tu je stari maslinik ograđen i isprepleten suhozidima i gromačama. Portretira stoljetna  stabla. Kvrgava i izbrazdana, ali puna plodova. S prvim zrakama sunca  dolazi gospodar sa visokim drvenim škalama.  Penje se i bere. Plodovi sjaje, zdravi su i puni ulja. Predvečer, iz kornatskog Tarca, vraćaju se i drugi berači. Svaki sa svojim magarcem natovarenim prteškama  punih maslina, probijaju se rijetkim kozjim stazama prema portu Kravljačica gdje već čeka barka. Masline će odvesti u jednu od starinskih uljara u Murteru, a kad poteče  mlado maslinovo ulje veselje je na vrhuncu. „Moje je bog bogova“, reći će Mate.

„Moje su dobro platite. Nikad bolje“, hvali se karizmatični Tito Ježina, a mlada, pjesnički navudrena dama domeće “Slatko je, med nije; grko je, pelin nije“. Ovo me, kaže Jusup,  podsjetilo na jednu drugu izložbu o kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji, ali idemo mi dalje sa Stipinom „Ole Olea“. Tu se ne radi o pukom škljocanju.

U nastavku putovanja prema Ravnim kotarima, naišao je i na jednu u opustjelom kamenjaru. Usamljenu, ali vitalnu. Fotograf prirode kakav je Surać  i tu stvara malo remek-djelo. Portretira krošnju koja se povija pod udarima  bure, odolijeva vremenu u različitim godišnjim dobima , otporna na sušu kao da se raduje blagoj zimi i dugim suhim ljetima. Od davnina, podsjeća Jusup,  masline su i u Ravnim kotarima udomaćene uz ljude kao simbol mira, vjere i života. Njihovim listom hranilo se blago, drvo služilo za ogrjev, a ulje začin, hrana, lijek i u stara vremena kao gorivo za svjetiljke. Uljanice.

Stipe ne krije ponos što njegova obitelj gaji tradicije. Otac, majka, braća,  sestre, on i njegove tri ljepotice zajedno su i ove godine uživali u berbi, druženju i zajedničkim marendama.

„Bolje marenda u masliniku, nego banket u blitvi“, duhovito je prokomentirao i za kraj snimio obiteljsku idilu u masliniku. A kad fotografira, ovaj vrhunski fotograf bira rijedak dojam, gleda širom otvorenih očiju, ali i sa srcem. A srce vidi najbolje“, zaključuje Nedjeljko Jusup prikaz izložbe Ole Olea fotoreportera Stipe Suraća.

Izložba Ole Olea  može se pogledati od 27.  11. do 12.12.  u galeriji Zadarart. Dođite, gledajte sa srcem i uživajte!