NOVI USPJEH MARIJANE DOKOZE Imoćani oduševljeni romanom “Grijesi” zadarske književnice s njemačkom adresom

Zadarska književnica i novinarka s njemačkom adresom Marijana Dokoza je prije nekoliko dana u Imotskom predstavila svoj novi roman „Grijesi“.
Uz autoricu je o romanu govorio novinar i urednik u Večernjem listu Petar Grubišić, te predsjednik zajednice Imoćana u Mainzu Milan Katanušić.

 – Otkako se roman pojavio, najprije na kioscima, a onda i na drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, prošlo je pola godine. Na Interliberu u Zagrebu imali smo prvu promociju u Hrvatskoj, u njezinom rodnom Zadru je druga promocija, a u Imotskom treća u Lijepoj našoj. Ali, u međuvremenu Marijana sa svojim romanom “Grijesi” imala je nekoliko promocija u iseljeništvu.” – kazao je Grubišić dodajući kako ga je zanimao odjek kod naših čitatelja i ljudi koji su pročitali Marijanin roman.

Promocije u Hrvatskoj i iseljeništvu

“I njihove reakcije me nisu iznenadile, nego su dale potvrdu onoga što sam rekao na kolegiju kada se donosila odluka da idemo u tiskanje ovog romana. Evo što mi je rekao jedan od kolega iz iseljeništva koji je bio na Marijaninim promocijama romana “Grijesi”: Teško je mlade Hrvate u iseljeništvu zainteresirati pričom da požele pročitati neki roman napisan na hrvatskom jeziku, posebice ako ima toliko stranica kao njezin roma. Ona je to uspjela. Još veći uspjeh je taj što Marijana na svojim promocijama diljem iseljeništva uspijeva napuniti sve dvorane gdje se održavaju promocije – ispričao mi je kolega iz Njemačke. Iz te njegove priče ne bi zaključio da Hrvati u iseljeništvu malo čitaju. marijana 3     marijana 2

Ne, dapače, čitaju mnogo, ali vrlo malo na materinjem jeziku. Na njemu im je teže čitati jer odrastaju, školuju se i čitaju na jeziku zemlje u kojoj odrastaju.” – kazao je Grubišić.
Nazočnima se obratila i književnica Marijana Dokoza.

Priča o traumatičnom djetinjstvu

“Kad vidim da je mlađa generacija Hrvata u iseljeništvu zainteresirana za moju knjigu na hrvatskom jeziku, da u njoj uživaju, kad mi kažu da su plakali dok su čitali, sretna sam. To znači da sam ih uspjela dodirnuti – kazala je na to Marijana.
Grijesima je uspjela zainteresirati i Imoćane koji su na promociju došli u velikom broju.

Podsjetimo, “Grijesi” su istinita priča o ženi koja je imala traumatično djetinjstvo obilježeno smrću majke i najmlađe sestre, ali i nasilnim ocem koji je psihički i fizički uništavao svoje četvero djece.
U svojoj tinejdžerskoj dobi upoznaje ljubav svog života, ali on pogiba u ratu u Hrvatskoj. Ona odlazi u Njemačku, udaje se za Nijemca, godinama kasnije upoznaje čovjeka koji je jako nalik na njenu prvu veliku ljubav i s njim ulazi u zabranjenu vezu iz koje se rađa dijete, djevojčica zbog koje će se otkriti mnoge tajne i grijesi prošlosti.
Roman “Grijesi” temeljen je na istinitoj priči o ženi koja želi izreći istinu na glas kako bi se oslobodila prošlosti.
Ona danas živi u okolici Frankfurta, a podrijetlom je iz jednog malog, još uvijek konzervativnoga mjesta u Dalmaciji.