Novi zadarski nadbiskup zaredit će se 25. lipnja u katedrali Sv. Stošije Novi zadarski nadbiskup zaredit će se 25. lipnja u katedrali Sv. Stošije
Iris Grbić Mons. Milan Zgrablić, imenovani zadarski nadbiskup koadjutor, u četvrtak 2. lipnja došao je u Zadar gdje boravi u trodnevnom pohodu prije svoga... Novi zadarski nadbiskup zaredit će se 25. lipnja u katedrali Sv. Stošije

Iris Grbić

Mons. Milan Zgrablić, imenovani zadarski nadbiskup koadjutor, u četvrtak 2. lipnja došao je u Zadar gdje boravi u trodnevnom pohodu prije svoga biskupskog ređenja u subotu, 25. lipnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru, s početkom u 11 sati.

Na susretu sa zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem opet su razmotreni neki aspekti organizacije ređenja prije kojega će se mons. Zgrablić povući ovih dana u još dublju kontemplativnu osamu s Gospodinom odlaskom na duhovne vježbe u pripremi za taj veliki dar i odgovornost.

Nakon imenovanja za nadbiskupa koadjutora, ovo je treći pohod mons. Zgrablića Zadru prije njegovog biskupskog ređenja.

Prvi trodnevni pohod mons. Zgrablića u Zadar bio je od uskrsnog ponedjeljka, 18. travnja. Drugi pohod bio je u znaku susreta sa zadarskim svećenicima na rekolekciji u sjemeništu Zmajević u srijedu, 18. svibnja.

U osvrtu na homiliju koju je mons. Zgrablić tada uputio zadarskim svećenicima, nadbiskup Puljić je rekao: „Mons. Zgrablić je istaknuo važne dimenzije svećeničkog života i svećeničke povezanosti. To je izraženo u trodimenzionalnom obliku. Sva tijela imaju tri dimenzije, visinu, širinu, dubinu. To je vrlo važno: ovozemaljska povezanost između klera, zatim između svećenika i biskupa, pa između biskupa i klera zajedno s vjernicima. To je trodimenzionalni vid našeg zajedništva koji može biti siguran, stabilan, na pravom putu, ako je povezan s četvrtom dimenzijom – s transcendencijom, s Uskrslim, s Nebom, sa svecima koji nam pomažu hoditi u ovoj suznoj dolini, prema vječnosti“ rekao je mons. Puljić.

Na toj rekolekciji nadbiskup Puljić pokazao je pred zadarskim svećenicima znakove biskupske službe koji su dar zadarskog klera mons. Zgrabliću.

Biskupski križ i prsten dar su nadbiskupa Puljića mons. Zgrabliću, a biskupski štap – pastoral je dar svih svećenika Zadarske nadbiskupije budućem koadjutoru.

Nadbiskup Puljić stavio je tada prsni križ oko vrata mons. Zgrabliću i pokazao mu prsten kojega će nadbiskup Puljić staviti mons. Zgrabliću na ređenju. Nadbiskup Puljić pokazao je i solideo te ga simbolično stavio na glavu mons. Zgrablića. 

„Predao sam tada mons. Zgrabliću biskupski križ imajući u vidu simboliku i značenje križa. U križu je spasenje. Preko križa dolazimo do spasenja i mi kršćani  sve gledamo kroz prizmu Kristova križa, smrti i uskrsnuća. To je velika simbolika. Mislim da je dobro da je i križ označio u svome grbu“ rekao je mons. Puljić.