Obilježava se 130. godišnjica stradanja 16 lavandijera iz Preka Obilježava se 130. godišnjica stradanja 16 lavandijera iz Preka
Jedan od najtragičnijih događaja u povijesti Preka i otoka Ugljana zbio se prije 130 godina, na Dušni dan 2. studenoga 1891. godine. Matija Babin,... Obilježava se 130. godišnjica stradanja 16 lavandijera iz Preka

Jedan od najtragičnijih događaja u povijesti Preka i otoka Ugljana zbio se prije 130 godina, na Dušni dan 2. studenoga 1891. godine.

Matija Babin, Jakova Dorkin, Ivana Dorkin, Luce Dorkin, Tomica Dorkin, Tonina Dorkin, Gašpa Jurin, Bara Jurin, Ivana Lovrić, Šimica Lovrić, Matija Markulin, Matija Martinov, Stoša Mašina, Gašpa Matacin, Tomica Matacin i Kate Mazić – 16 prijeških lavandijera stradalo je u prevrtanju broda koji je prevozio čisto rublje za zadarske gospodske obitelji.

Nesreća se dogodila u 7 sati pokraj otočića Školjića – Galevca, kada se brod u orkanskom nevremenu prevrnuo i potonuo na dubinu od tri metra. Od 31 putnika, sedam muškaraca i 24 žene, stradale su one lavandijere koje su pod palubom štitile rublje. Najstarija lavandijera imala je 75 godina, najmlađa 14, a među poginulim ženama bile su i dvije trudnice.

Lavandijere su po rublje odlazile u ponedjeljak, a opranu i izglačanu robu vlasnicima su vraćale subotom brodovima na jedra ili vesla.

U čast svim priješkim ženama i lavandijerama, mjesni kipar Anselmo Dorkin na Vruljici u središtu mjesta podigao je spomenik “Naša mati”. Posvetu stradalim ženama napisao je i Stjepan Benzon, čije je stihove za pjesmu “Šesnaest lavandijera” 1968. godine uglazbio Ivica Stamać i otpjevao Vice Vukov. Slikar Milan Generalić iz Hlebina naslikao je sliku “Lavandijere” u tehnici freske.

Obilježavanje 130. godišnjice stradanja prijeških lavandijera održat će se u utorak 2. studenoga 2021. godine u Preku sa sljedećim programom:

09:00 sati          

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju stradalim lavandijerama na Galevcu (Školjiću)

10:30 sati          

Sveta misa zadušnica u Crkvi Gospe od Ružarija u Preku koju će predvoditi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić

17:00 sati          

Izvedba glazbeno-scenskog djela Iva Nižića i Slavka Govorčina „Rekvijem za 16 lavandijera“ u Crkvi Gospe od Ružarija u Preku

18:00 sati           

Puštanje lampiona u znak sjećanja na lavandijere kod spomen obilježja „Naša mati“ na Vrulji u Preku uz nastup Đanija Stipaničeva s pjesmom „Šesnaest lavandijera“.