Obilježava se 30. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Maslenica”

Jubilarna trideseta obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica obilježava se nizom događanja u periodu od 20. siječnja do 13. veljače 2023.

U sklopu bogatog programa od 20. siječnja bit će postavljena izložba „Slike, odore i znakovlje iz Domovinskog rata“ u Kneževoj palači u Zadru. Autor izložbe je mladi Bibinjac Tomislav Lonić, koji ovu zbirku prikuplja već gotovo 15 godina.

Na dan središnje proslave, u subotu 21. siječnja, ulicama Zadra bit će Budnica i Mimohod pripadnika OSRH i MUP-a s ratnim zastavama, a na Relja parkiralištu građani će moći razgledati taktičko-tehnički zbor opreme OSRH i MUP-a.

Sveta misa služit će se u crkvi sv. Šime u 11.30, nakon čega slijedi svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar s početkom u 13 sati uz izravan prijenos na HRT-u, a ručak za sve sudionike svečanosti bit će u šatoru na Forumu u 14 sati.

Akrobatska grupa HRZ-a Krila Oluje izvest će letački program koji će se moći pratiti sa zadarske rive od 14.30, a u19 sati u HNK-u Zadar održat će se koncert orkestra HRM-a, klape HRM-a “Sv. Juraj” i klape MUP-a “Sv. Mihovil” za koji svi zainteresirani mogu preuzeti besplatne ulaznice na blagajni HNK-a.

Toga dana održava se i Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci „Maslenica ’93. – Memorijal Ivica Kapetanović“ u Sportskoj dvorani Krešimira Ćosića u ŠC-u Višnjik od 11 sati, a u danima koji slijede 30. obljetnica VRO Maslenica bit će obilježena i brojnim drugim događanjima u mjestima na širem području Zadarske županije.