Obilježava se Dan bibinjskih branitelja i 28. obljetnica oslobođenja brda Križ

Danas se u Bibinjama obilježava Dan bibinjskih branitelja i obljetnica oslobođenja brda Križ.

Podsjetimo, poslije pet dana borbi 22. svibnja 1992. postrojbe 159. brigade Hrvatske vojske zauzele su brdo Križ, dominantan položaj u zaleđu Bibinja i Sukošana s kojeg su srpski pobunjenici ugrožavali šire područje Zadra.

Still0522_00002-768x432

Akcija Jaguar počela je pet dana ranije kada su hrvatske postrojbe u zasjedi dočekale smjenu koja je krenula prema Križu. Ručnim protuoklopnim oružjem uništen je tenk na čelu kolone i oklopno vozilo na začelju dok su protuzrakoplovni topovi uništili kolonu od 5 kamiona. U istom trenutku blokirane su i srpske postrojbe na brdu Križ.

U uspješnoj blokadi hrvatske su postrojbe uporno lomile otpor neprijatelja, a istovremeno ogorčeno su odbijale sve napade kojima su pobunjeni Srbi preko Babinduba pokušali probiti obruč i deblokirati svoje postrojbe na Križu. Samo brdo Križ bilo je još od prije snažno utvrđeno jer je na njemu bila smještena radarska postaja za navođenje zrakoplova na susjedni vojni aerodrom na Zemuniku.

PhotoPictureResizer_200522_172216227_crop_800x415

Načelnik Općine Bibinje, Bruno Bugarija, uputio je čestitku mještanima:

Poštovane Bibinjke i Bibinjci,

danas slavimo Dan bibinjskih branitelja. Dan je ovo sjećanja na oslobođenje brda Križ, dan kada se prisjećamo uspjeha ali i stradanja svih naših branitelja u Domovinskom ratu.

Prošlo je 28 godina od tog slavnog dana Domovinskog rata kada su Bibinjci zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske oslobodili dotad zloglasno brdo Križ.

Danas smo s ponosom, velikim poštovanjem i zahvalnošću odali počast hrabrim braniteljima koji su položili svoje živote za slobodu Domovine, te svima čija je patnja i žrtva omogućila stvaranje slobodno i demokratske Republike Hrvatske.

Ove godine zbog svima poznate situacije izostalo je uobičajeno slavlje, no uz našeg Generala Mladena Fuzula i nekoliko okupljenih branitelja podigli smo hrvatsku trobojnicu na brdu Križ,  te položili vijence i održali molitvu za poginule bibinjske branitelje kod centralnog križa na groblju Sasavac.

U ime Općine Bibinje, u ime mojih suradnika čestitam Vam Dan Bibinjskih branitelja!

Općinski načelnik, Bruno Bugarija.