Obilježen Dan obrane Općine Poličnik Obilježen Dan obrane Općine Poličnik
Na današnji dan 1992. godine neprijatelji nisu uspjeli okupirati područje općine Poličnik i presjeći cestu Zadar-Ražanac-Pag, čime su imali namjeru prepoloviti Hrvatsku na dva... Obilježen Dan obrane Općine Poličnik

Na današnji dan 1992. godine neprijatelji nisu uspjeli okupirati područje općine Poličnik i presjeći cestu Zadar-Ražanac-Pag, čime su imali namjeru prepoloviti Hrvatsku na dva dijela. Prisjećajući se tih sudbonosnih dana za opstojnost mlade države Hrvatske, Općina Poličnik danas je tradicionalno obilježila Dan obrane.

Tim povodom dostojanstveno, tiho, u molitvi i  prisjećanju,  brojna izaslanstva položila su cvijeće  i zapalila svijeće  kod spomen obilježja u Suhovarima. Izaslanstvo Zadarske županije, zamjenik župana Šime Mršić i pročelnik Ivan Šimunić počast su odali zajedno sa izaslanstvom Općine Poličnik, a u ime Splitsko –dalmatinske županije vijenac je položio župan Blaženko Boban .  Polaganje vijenaca, paljenje svijeća i prisjećanje na poginule  nastavljeno je  u dvorištu crkve sv. Nikole u Poličniku, a sve je popraćeno već tradicionalnim recitiranjem i čitanjem potresnih odlomaka iz vlastitih ratnih knjiga pukovnika Ivice Matešića Jeremije. Sveta misa za poginule koju je predvodio župnik don Damir Juričin služena je u mjesnoj crkvi sv.Nikole.

„Ovo je  veliki dan, kako za našu općinu tako i za cijelu Republiku Hrvatsku,  jer tada se dogodio jedan od  prvih poraza neprijatelja, koji  je tog dana htio uništiti sve“,  kazao je načelnik Davor Lončar, istaknuvši kako tome svake godine treba odati počast i učiniti sve da ga i sve buduće generacije obilježavaju.

Tog dramatičnog 3. siječnja 1992., neprijateljske snage probile su u žestokom napadu obrambenu liniju u Suhovarima. Ubijena je mještanka Neva Ukalović, zapaljeno pet kuća i neprijatelj je došao nadomak Jadranske magistrale s namjerom da daljnjim napredovanjem ovlada državnom cestom Zadar – Pag i prekidom izuzetno važne i tada jedine prometne komunikacije sjevera i juga zemlje podijeli Hrvatsku na dva dijela.

Premda bez odgovarajućeg naoružanja, Hrvatska vojska se pregrupirala i vođena domoljubljem, velikim srcem i izuzetnom hrabrošću, povratila izgubljeni položaj. Neprijatelj je na tom malom poprištu neočekivano doživio veliki udarac, prvi težak poraz. Dva-tri sata kasnije, u 18 sati, stupilo je na snagu tzv. “Sarajevsko primirje”, a junačka i veličanstvena akcija dala je poticaj i vratila ponos i samopouzdanje braniteljima i žiteljima čitavog kraja.

DSC_0181

DSC_0183

DSC_0167

DSC_0174

DSC_0147

DSC_0164

DSC_0145

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.