Obilježena 29. obljetnica teškog stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu Obilježena 29. obljetnica teškog stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu
Foto: Ivan Perica Ministar Gordan Grlić Radman sudjelovao je kao izaslanik predsjednika Vlade RH u srijedu, 18. studenog 2020. godine, na obilježavanju 29. obljetnice... Obilježena 29. obljetnica teškog stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu

Foto: Ivan Perica

Ministar Gordan Grlić Radman sudjelovao je kao izaslanik predsjednika Vlade RH u srijedu, 18. studenog 2020. godine, na obilježavanju 29. obljetnice stradanja Škabrnje, koje je započelo polaganjem vijenaca na spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke te na spomen-obilježje masovne grobnice. Kolonom sjećanja nastavilo se obilježavanje do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje se služila misa za sve stradale u Domovinskom ratu.

Ministar je okupljenim novinarima istaknuo da se na današnji dan prisjećamo i odajemo počast svim žrtvama – našim herojima Domovinskog rata i nedužnim civilima. „Škabrnja se uistinu napatila u Domovinskom ratu, poseban je osjećaj doći ovdje, ali još važnije pohoditi ovo mjesto kako bismo poslali poruku da nije zaboravljena. Ovdje je ispisan bolan dio naše prošlosti za vrijeme Domovinskog rata, strašni zločini koji su se ovdje dogodili ne smiju biti zaboravljeni i zbog toga je važno da o tome uče mlađi naraštaji. Danas smo se ovdje okupili kako uspomena na sve njih ne bi bila zaboravljena“, istaknuo je ministar.

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu.
U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je šest mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

FB_IMG_1605729462577

FB_IMG_1605729457242

FB_IMG_1605729444357

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.