Obljetnica 7. Domobranske pukovnije – kroz nju prošlo više od 5.000 branitelja zadarskog kraja Obljetnica 7. Domobranske pukovnije – kroz nju prošlo više od 5.000 branitelja zadarskog kraja
Ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije Zadar, brigadir Danijel Kotlar, poslao je priopćenje za javnost vezano za obilježavanje 29. obljetnice 7. Domobranske pukovnije. Objavljujemo ga... Obljetnica 7. Domobranske pukovnije – kroz nju prošlo više od 5.000 branitelja zadarskog kraja

Ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije Zadar, brigadir Danijel Kotlar, poslao je priopćenje za javnost vezano za obilježavanje 29. obljetnice 7. Domobranske pukovnije. Objavljujemo ga u cijelosti.

“Na oltar domovine, 35 hrvatska viteza iz  7.domobranske pukovnije položilo je svoj život, a više od  stotinu ih je ranjeno. Na žalost, 1998 godine, novim ustrojem,  poput ostalih ratnih postrojbi i 7.domobranska  pukovnija je ukinuta. Ukinuto je i domobranstvo kao dio Oružanih snaga. Nema tko čuvati tradiciju domobranstva i naše ratne 7 domobranske pukovnije, osim nas samih koji smo ponosni što smo bili njezini pripadnici i sudjelovali u svim njenim ratnim uspjesima. Čuvajmo uspomenu na te slavne, ponosne i nadasve časne dane. Na obljetnicu te slavne postrojbe dana 27. srpnja upalimo svijeće i položimo cvijeće za naše poginule i preminule suborce.

            Prva domobranska postrojba koja je sudjelovala u borbenoj akciji u Domovinskom ratu bila je 7.domobranska pukovnija Zadar, jedna od najbolje organiziranih i ustrojenih pukovnija u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

            Osnovana 27.07.1992 godine. Sedmoj domobranskoj pukovniji su pristupili već iskusni bojovnici iz već utemeljenih zadarskih postrojbi koje su novim ustrojem svedene ili na taktičke grupe, 112  i 134 brigada, ili potpuno ukinute kao 159 i 164 brigada HV. Domobranske pukovnije trebale su sa snagama UN provesti mirnu reintegraciju okupiranih područja koje su definirane kao UNPA zone ( UN zaštićene zone «pink zone»).

U procesu utemeljenja domobranskih pukovnija već na samom početku bilo je nerazumijevanja od jednog dijela osoba u Hrvatskoj vojsci. Kod jednih je to bilo poradi sjećanja na domobranstvo u II. svijetskom ratu i utjecanja komunističke propagande tijekom 45 godina, a kod drugih se iskazivalo kao nerazumijevanje u odnosu prema bivšoj i ukinutoj teritorijalnoj obrani odnosno postrojbama bivše Narodne zaštite.

            Odluka predsjednika RH o ustrojstvu domobranstva od 24. prosinca 1991. razriješila je mnoge nejasnoće. Domobranstvo se izrijekom određuje kao posebni dio hrvatske vojske. Domobranstvo je označavalo povijesni slijed hrvatske vojske kao vojske hrvatskog naroda nakon više stoljetne borbe za njegovu samostalnost i opstojnost.

            Definicija Domobranstva kao dijela hrvatske vojske glasi «Domobranstvo je tradicionalni i teritorijalni dio Hrvatske vojske koji se sastoji od djelatnog i pričuvnog sastava. U dijelatnom se nalaze časnici, dočasnici i vojnici u zapovijedništvu postrojbi, a u pričuvnom su časnici i vojnici raspoređeni u postrojbe po ratnom rasporedu. Namijenjeno je za obranu hrvatskog naroda, građana RH i njenog integriteta, suverenosti i nedjeljivosti u miru i u ratu, a u skladu s potrebama učinkovite obrane uz najpovoljniju uporabljivost ljudskih, materijalnih i drugih čimbenika».

            Domobranske postrojbe dijelom su razriješile probleme vezane za UNPA, kao što je socijalni problem progranih, sigurnost onih koji su se vratili u granični prostor bojišnice, a negdje su se uključivali u rad na izgradnji porušenog..

            Odmah po utemeljenju 7. domobranska pukovnija preuzela je dio bojišnice na Velebitu, koji je držala Planinska satnija sa području Starigrada, sastavljena od već iskusnih i provjerenih  ratnika. Planinska satnija je prva organizirana jedinica koja je ušla u sastav pukovnije.  Do kraja 1992. preuzeta je cijela bojišnica od Novskog ždrila, pa do Zrilića ponad Gorice. U sastav pukovnije uključeni su dragovoljci iz Zadra i zadarskog zaleđa, sa golemim ratnim iskustvom i željom da se postrojba osposobi za konačno oslobađanje Domovine. Intezivno se krenilo u inženjerijsko uređivanje bojišnice. Neposredno pred sam poćetak «Akcije Maslenica» obavljen je prihvat postrojbi koje su u akciji sudjelovale ( 4.gbr, 113. pbr, bojne za posebne namjene «Kralj Tomislav» i «Zrinski Frankopan», postrojbe Vojne policije 40. inženjerijske bojne i dr.) Pripadnici 7.domobranske pukovnije bili su aktivno uključeni u izviđanje i uvođenje novo pridošlih postrojbi koje su bile raspoređene na pojedinim pravcima napada. Bez kvalitetnih obavještajnih podataka i poznavanja bojišnice od strane pripadnika pukovnije, sigurno se akcija «Maslenica» nebi mogla uspješno izvesti.

           U samoj akciji «Maslenica» 7. dp bila je raspoređena duž cijele bojišnice i sudjelovala u akciji s ostalim postrojbama Hrvatske vojske. Pripadnici pukovnije posebno su se istaknuli na glavnom smijeru napada, uz 4. gbr, pri oslobađanju Podgradine, Paljuva, Novigrada, zatim u oslobađanju Zračne luke Zemunik, Crno, Murvica, Smoković, Škabrnja. U samoj akciji poginulo je 5 pripadnika ove pukovnije, a više desetaka ih je ranjeno.

           Nakon akcije, pukovnija je dobila svoj sektor obrane i na taj način zaslužila i priznanje za sposobnost samostalnog držanja dijela bojišnice. Pukovnija je dobila 5. borbeni sektor od Suhovara do Zrilića. Izvodeći aktivnu, obranu rame uz rame sa  gardijskim postrojbama. 7. dp uspiješno se transformirala u vrlo kvalitetnu operativnu borbenu postrojbu, spremnu izvršiti sve borbene zadaće. Organizirani su u tom cilju i obučni kampovi u Kozarici i Sabunikama, gdje su se njeni pripadnici dodatno osposobljavali za složenije zadaće. Razbijena je predrasuda o domobranstvu, a vojnici pukovnije bili su ponosni na pripadnost 7.domobranskoj pukovniji. Pukovniji su dali golemu ljubav, snagu, domoljublje i spremnost za ostvarivanje svih zadaća koje će se pred njih postaviti.Veliki broj pripadnika pukovnije pohvaljeno je na svim razina zapovijedanja, kao i sama postrojba. U travnju 1994. utemeljenaje 84. gardijska bojna «Termiti» u koju odlazi veliki broj kvalitetnih vojnika, dočasnika i časnika iz pukovnije. Odlaze, kako bi  u toj postrojbi dali još veći doprinos za domovinu. «Termiti» su bili elitna postrojba zadarskog kraja. Bez obzira na odlazak dijela pripadnika, 7. domobranska pukovnija bila je i dalje spremna za provedbu svih zadaća.                 

            Pred samu «Oluju», zadarska pukovnija, pored toga što drži 5. sektor obrane, dijelom postrojbe sudjeluje u držanju crte iznad Bosanskog Grahova (Veliko i Malo Tičevo), nakon uspješno izvedene operacije «ljeto 95». U operaciji «Oluja», pukovnija besprijekorno ostvaruje dobivenu zadaću i oslobađa zadarsko zaleđe: Škabrnja, G. Zemunik,  Nadin, Korlat, Bruška. Ta su mjesta bila napokon, oslobođena. Hrvatske postrojbe stižu na državnu granicu, a pukovnija dobiva zadaću osiguranja hrvatske granice kod Srba. Crta bojišnice stalno se mijenja. Potrebna je velika vojnička umiješnost prilagođavanja  novim uvjetima. Moral ljudi je na najvišoj razini. Konačno, sredinom kolovoza 1995. pukovnija dobiva zonu odgovornosti na planini Bobara i sa ostalim postrojbama Hrvatske vojske sudjeluje u operaciji «Maestral» kada se oslobađa Drvar. Nakon operacije «Maestral», pukovnija još neko vrijeme  drži crtu bojišnice na Oštrelju. Paralelno s tim,  postupno se pristupa demobilizaciji pukovnije.

            7. domobranska pukovnija konačno je demobilizirana krajem 1995 godine i gotovo svi njeni pripadnici vratili su se svojim građanskim dužnostima.

            Kroz sastav pukovnije prošlo je više od 5 000 branitelja zadarskog kraja. Na oltar domovine, 35 hrvatska viteza iz  7.domobranske pukovnije položilo je svoj život, a više od  stotinu ih je ranjeno. Poginuli i preminuli pripadnici iz Domovinskog rata:

Zlatko Perić, Mile Šušić, Tomislav Baždarić, Dragan Gulan, Joso Bakić, Marinko Gnjatović, Marko Čanković, Ive Matuslović, Milan marušić, Drago Fabijan, Ivan Klarin, Rade Bilaver, Zoran Bašić, Slavko Erak, Denis Grgurović, Joso Ušljebrka, Tome Marasović, Sead Čeliković, Ante Pedić, Joso Nekić, Zoran Galešić, Tomislav Vlatković, Dragomir Genda, Boris Oltran, Milan Rogić. Milan Čakarun, Stipan Bušljeta, Milan Perić, Šime Šestan, Predrag Zekić, Ivica Baraba, Oliver Čustić, Mile Šare, Željko Bilaver i Gania Kabaši. Na žalost, 1998 godine, novim ustrojem,  poput ostalih ratnih postrojbi i 7.domobranska  pukovnija je ukinuta. Ukinuto je i domobranstvo kao dio Oružanih snaga.

Povodom 25 obljetnice osnivanja 27. Srpnja 2017. Godine, 7. Domobranskoj  pukovniji uručeno je visoko državno odličje, za junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili iznimnim okolnostima u miru Red Nikole Šubića Zrinskog, kojim je ovu postrojbu odlikovala predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Odličje je ratnim zapovjednicima pukovnije uručio izaslanik predsjednice, načelnik oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov.  

Nema tko čuvati tradiciju domobranstva i naše ratne 7 domobranske pukovnije, osim nas samih koji smo ponosni što smo bili njezini pripadnici i sudjelovali u svim njenim ratnim uspjesima. Čuvajmo uspomenu na te slavne, ponosne i nadasve časne dane te na obljetnicu te slavne postrojbe dana 27. srpnja upalimo svijeće i položimo cvijeće za naše poginule i preminule suborce.                           

                          S nama su!

                                                             Ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije Zadar

                                                                                  Brigadir Danijel Kotlar

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *