OČUVANJE TRADICIJE I DIJALEKTA U Bibinjama održana “Večer dalmatinske beside” OČUVANJE TRADICIJE I DIJALEKTA U Bibinjama održana “Večer dalmatinske beside”
Sinoć s početkom u 21 sat, ispred crkve Sv. Roka u Bibinjama održana je kulturna manifestacija pod nazivom “Večer dalmatinske beside”. Okupio se velik... OČUVANJE TRADICIJE I DIJALEKTA U Bibinjama održana “Večer dalmatinske beside”

Sinoć s početkom u 21 sat, ispred crkve Sv. Roka u Bibinjama održana je kulturna manifestacija pod nazivom “Večer dalmatinske beside”. Okupio se velik broj mještana i turista koji su uživali kako u recitacijama, tako i u glazbenom dijelu programa. 

Osim poznatog bibinjskog pjesnika Ante Sikirića, koji je autor brojnih hitova klape Intrade, ali i drugih glazbenika, publici su se predstavili i pjesnici Marin Fuzul, Samantha Pedišić, Ante Tičić, Tomislav Meštrić, Anka Birkić i Silvija Budan.

Svatko od njih imao je poseban i vrlo zanimljiv nastup koji je publika nagradila pljeskom.

U glazbenom dijelu programa nastupile su klape Garoful i Timbar, te Kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić, inače najstariji KUD na području Zadarske županije.

Želja organizatora je očuvanje tradicije i dalmatinskog dijalekta, te da pjesnici koji vrijedno pišu na lokalnim idiomima dobiju prostor za sve to pokazati. 

Ovo je bila prilika da se čuju riječi koje su se nekada upotrebljavale u svakodnevnoj komunikaciji u svim dalmatinskim mjestima i da se koliko-toliko pridonese očuvanju mjesnog jezičnog sustava koji je u posljednjem desetljeću ozbiljno ugrožen. Sva narječja i mjesni govor, pa i bibinjski idiom, sastavni su dijelovi hrvatskog jezika pa svakako siromašenje mjesnog govora znači siromašenje našeg hrvatskog jezika uopće.

Stoga je “Večer dalmatinske beside” ispunila svoju svrhu, a napomenimo i da je okupila publiku svih dobnih skupina.

20160723_031525-01-790x450