Od dobrih zalogaja i vina na Meat Me Festivalu – 4.500 eura za HTU školu Zadar!

Nedjeljnom gradeladom, koju su, doduše, pokvarili oblaci iz kojih se svaki trenutak mogla sručiti kiša, završeno je ovogodišnje, četvrto izdanje zadarskog festivala mesa pod nazivom Meat Me, kojeg od 2019. godine s partnerima i grupom vanjskih suradnika organizira Turistička zajednica grada Zadra.

Meat Me 4.0 se po tradiciji održavao na Staroj pijaci, južnom trgu zadarske Tržnice na Poluotoku, i taj je trg, odnosno veliki šator ispod kojeg se odvijala većina festivalskih zbivanja, bio jako dobro posjećen od strane mnogih koji su bili željni dobre hrane, zabave, druženja i jesenskog šušura. Gradsko javno poduzeće Tržnica Zadar i njezini djelatnici su sa svoje strane i ovaj put su napravili sve da se festival odvija bez tehničkih problema, a manifestacija se odlično uklopila u svakodnevicu glavne gradske tržnice.

Festival mesa je osmišljen kao posezonski turističko-gastronomski event kojem je cilj prezentacija gastronomskih običaja, namirnica i jela Zadra i njegova kraja, ali i šireg prostora Dalmacije, Hrvatske i Mediterana. Festival je kroz svoja četiri izdanja u nijansama mijenjao organizacijski format koji je, ipak, koncepcijski ostao blizak osnovnoj ideji boutique višednevnog opuštenog eventa s puno dobre hrane i glazbe, u doba kada je ljeto i ljetne fešte već prošle, a vremenske su prilike još uvijek više nego ugodne.

Ono što je, između ostaloga, ove godine bilo drugačije je odvajanje vinske ponude od glavnog festivalskog trga. Obližnji Wine Garden obitelji Fiolić se odlično uklopio u festivalsku priču, pogotovo zato jer u ponudi imaju samo vina Zadarske županije. Lokalni OPG-ovi, štandovi Paške sirane i Solane Nin također su bili izvrsno posjećeni te su doprinijeli raznolikosti ponude.
Kulinarske teme su se mijenjale tijekom pet festivalskih dana zapravo su namirnice i jela od mesa koja su dio gastronomske baštine zadarskog kraja i Dalmacije, počevši od dalmatinske janjetine pa do pulastra i divljači. Kao i prijašnjih godina, velik doprinos Festivalu mesa dali su učenici i profesori HTU škole Zadar – dok su ih mentori i profesori istovremeno podučavali. Njihovi su đaci vrijedno radili i sve ostale pomoćne poslove, kao i posluživanje. A svakodnevno se samo tih tematskih jela poslužilo i do 200 porcija!

Meat Me 4.0 ima i svoju humanitarnu stranu: 10 posto prihoda od prodaje hrane i vina namijenjeno je u humanitarne svrhe. Taj dio ove godine iznosi 4.500 Eur i bit će predani upravo Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi za kupovinu opreme u vježbenim kabinetima.
Meat Me 4.0 je u Zadar privukao i popularnog talijanskog televizijskog gastro showmana Fabrizia Nonisa. Il Beker (mesar), kako je Nonisov televizijski nadimak, četiri je dana snimao priloge po Zadru, Pagu, Ninu… Dio materijala je objavljivao odmah na društvenim mrežama, na kojima ima desetke tisuća pratitelja, a drugi veći dio će ovaj ambasador talijanske kuhinje objaviti u svojoj vrlo gledanoj emisiji na više TV mreža s kojima surađuje. Vrhunska je to promocija Zadra i njegove ponude, osobito jela, kod naših najbližih susjeda i dragih gostiju.

Svakodnevno su se na Meat Me Festivalu uz dobru spizu izmjenjivali i spretni voditelji i DJ-i, a najveselije je, naravno, bilo petak i subotu navečer kada se festivalski prostor najviše i napunio – odlične su koncerte održali grupe Elemental i Silente.

Uz Turističku zajednicu grada Zadra i njezine djelatnike, a TZ na ovakvim manifestacijama podržavaju Grad Zadar i TZ Zadarske županije, lavovski dio posla su odradili vanjski suradnici Neno Stojaković, scenograf, Vedran Božićev koji je organizirao gastronomski dio i koordinator cjelokupnog događanja Igor Bačić.