Od korona virusa umrlo ukupno 29 korisnika Doma za starije u Zadru

Stožer civilne zaštite Zadarske županije izvijestio je da je na području Zadarske županije 80 novooboljelih osoba od koronavirusa. Četiri su osobe preminule, od kojih je 3 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.  Novozaraženi izolaciju provode na područjima gradova Zadar (56), Benkovac(3), Biograd na Moru(1) i Obrovac(2) te općina Bibinje(1), Jasenice(1), Kali(1), Kukljica(1), Novigrad(1), Pakoštane(1), Pašman(2), Poličnik(1), Posedarje(1), Privlaka(2), Ražanac(1), Sukošan(1), Sv.Filip i Jakov(2) i Vrsi(2).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 280 uzoraka, aktivan nadzor provodi se nad 2306 osoba, a od koronavirusa oporavilo se 707 osoba. U ovome trenutku aktivnih je  729 slučajeva

U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminule su dvije žene u dobi od  79 i 81 godine . Preminula su i dva muškarca u dobi od  87 i 89 godina, jedan  u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru, drugi u podružnici Doma za starije i nemoćne osobe u Salima.

Na svim COVID odjelima zadarske opće bolnice hospitalizirano je 57 pacijenata od kojih je 11 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju na liječenju je 31 pacijent, a u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan zaraženo je 29 pacijenata.

Brzim testiranjima provedenim tijekom vikenda u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar utvrđeno je daje od 133 uzeta uzorka njih 12 pozitivno na koronavirus (11 korisnika i 1 djelatnik).  Do sada je koronavirusom  zaraženo 160 korisnika, 82 ih se oporavilo, a preminulo je 29. Od 28 zaraženih djelatnika 15 ih se oporavilo.

S obzirom na povećanje oboljelih od COVID-a 19 u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar, ovoga vikenda održan je u toj ustanovi hitan sastanak vezan uz zbrinjavanje pozitivnih korisnika u naše dvije bolnice. Dogovoreno je da  sve  korisnike kojima je potrebna bolnička zdravstvena zaštita zbog COVID 19 bolesti, potrebno  smjestiti u Opću bolnicu Zadar i u Specijalnu bolnicu Biograd na Moru  kako je  predviđeno donesenim planom Stožera Civilne zaštite Zadarske županije  o bolničkom zbrinjavanju oboljelih na području Zadarske županije, sukladno dinamici razvoja epidemije te Odukom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Trijažu korisnika oboljelih od COVID 19 bolesti prema zdravstvenim ustanovama te utvrđivanje mjera izolacije i samoizolacije korisnika provodit će kao i do sada  domska liječnica koja će korisnike kojima je potrebna liječnička pomoć upućivati  na bolničko liječenje.

Sve korisnike kojima nije potrebno bolničko zbrinjavanje zbog COVID 19 bolesti, a predviđena im je mjera  izolacije i samoizolacije,  u dogovoru s domskim liječnicom i nadležnim epidemiologom, zbrinut će se u dodatno tehnički prilagođenom prostoru  ustanove.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.