ODABRANO 12 KANDIDATA ZADARSKOG HDZ-A Pročitajte tko ima šanse biti na listi za Sabor

Tjedan dana nakon SDP-a, i Županijski odbor HDZ-a održao je sjednicu na kojoj su odabrani kandidati koji će biti predloženi za izbornu listu IX. izborne jedinicu.

Radi se o 12 javnosti poznatih osoba, među kojima su i tri žene.

To su Grozdana Perić, pročelnica za financije Grada Zadra, zatim Marija Pletikosa, ravnateljica Doma za stare i psihički bolesne osobe Sveti Frane, te Nevenka Marinović, koja je već odradila mandat saborske zastupnice. 

Riječ je o ženama koje su dugi niz godina aktivne u HDZ-u.

Od muških kolega predloženi su Tomislav Karamarko, Božidar Kalmeta, Stipe Zrilić, Željko Dilber, Božidar Longin, Davor Lončar, Martin Baričević, Emil Ćurko  i Ante Župan.

Ovaj put lista zadarskih kandidata nešto je šarolikija nego prije četiri godine, kada je dio članova bio nezadovoljan što se “uvijek ista imena vrte, a ostali nemaju šanse”. 

Među takvima su bili Davor Lončar i Martin Baričević. Na listi nije bio tada ni zadarski župan Stipe Zrilić, iako su bila trojica njegovih kolega župana s područja koja spadaju u IX. Izbornu jedinicu.

Sada su, evo, i Lončar, i Baričević i župan Zrilić među kandidatima za listu.

Upućeni tvrde da među odabranim kandidatima najveće šanse za biti na izbornoj listi imaju, pored Tomislava Karamarka – Božidar Kalmeta, Ante Župan, te Željko Dilber i Božidar Longin.

Oni su i privatno bliski s Karamarkom, te ih se svako malo viđa na ručkovima i večerama u nekim konobama po Zadru i okolici.

Moguće je da na listi bude i Grozdana Perić, stručnjakinja za financije, koja uspješno vodi financije Grada Zadra, pogotovo posljednjih godina, otkako postoji manjak u proračunu, te se stalno provode neki rezovi.

Iako se prethodnih godina Kalmeti zamjeralo da on određuje tko će sa zadarskog područja ići u Sabor, te da su ovakvi sastanci samo formalnost, ovaj put njegov utjecaj bit će daleko slabiji, te će o svemu odlučiti šef HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je inače rođen u Zadru, često boravi na ovom području, a uz to poznaje većinu članova zadarskog HDZ-a i ima o njima svoje mišljenje.

Nekima od ranije spomenutih dala se šansa da budu na listi 12 odabranih iako i oni sami znaju da nemaju šanse za Sabor.

Tako ih se želi odobrovoljiti kako bi se osjećali uvaženi i odradili posao koji predstoji u kampanji uoči parlamentarnih izbora.

To i nije najgore što im se moglo dogoditi. Ima i onih koji rade kad treba raditi, a nikad nisu dobili priliku biti u užem krugu za Sabor.

Procijenilo se da nemaju kapaciteta za biti saborski zastupnik.