Odana počast Zvonku Bušiću; robijao 32 godine i umro razočaran u Hrvatsku

HDZ Jasenice je u subotu svečanom sjednicom obilježio 27. godišnjicu osnutka i rada.

– Ovaj podvelebitski kraj je poznat po buri i HDZ-u koji je pobijedio na svim dosadašnjim izborima, rekao je načelnik Martin Baričević, te najavio svoju kandidaturu za šesti načelnički mandat na svibanjskim lokalnim izborima.

Inače, Baričević je diplomirani kriminalist, bio je prvi predsjednik HDZ-a općine Jasenice i vijećnik tadašnje Općine Obrovac. Proglašen je najuspješnijim županijskim predsjednikom Mladeži HDZ-a u Tuđmanovo doba. U aktualnom sazivu Hrvatskog sabora nakratko je bio zastupnik.

Prodavači magle

– Radimo na izmjeni našeg prostornog plana i na donošenju više urbanističkih planova. Privatni njemački investitor u fazi je izrade glavnog projekta za budući Tematski park Winnetou. Vrijednost projekta je preko 10 milijuna eura, a očekuje se preko 60 novih radnih mjesta, istaknuo je Baričević.

Na svečanoj sjednici je nazočio saborski zastupnik Davor Lončar, dožupan Božidar Longin, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Mario Kapulica i njegov zamjenik Drago Krpina, drugi gosti i uzvanici, te Božidar Kalmeta, zadarski gradonačelnik i predsjednik ŽO HDZ-a.

– SDP i njegovi sateliti su naš glavni suparnik, a na lokalnim izborima se pojavi i još netko. Prodaju maglu kao i kandidatkinja SDP-a u Zadru, a za vrijeme njihove vladavine nisu napravili ništa ni za Jasenice ni za Zadarsku županiju, naglasio je Kalmeta dodajući kako ne može pobijediti kandidat za gradonačelnika o kojemu se nakon nedjeljne mise ne govori dobro.

– O našem dr. Dukiću se zasigurno samo dobro i lijepo govori. Samo tako mi uvijek pobjeđujemo, poručio je Kalmeta.

Dar Baričeviću

Nakon obraćanja Longina i Kapulice, Julienne Eden Bušić, udovica najpoznatijeg hrvatskog emigranta Zvonka Bušića, te predstavnici Ljevaonice umjetnina Ujević, uručili su načelniku Baričeviću skulpturu brončanog spomenika kojeg je izradio mladi hrvatski akademski kipar Maroje Batić. Spomenik Bušiću, prvi uopće u Hrvatskoj, postavljen je u rujnu 2015. na rivi u Rovanjskoj.

– Zvonko Bušić Taik, zbog otmice američkog zrakoplova i postavljanja eksploziva, od kojega je spletom nesretnih okolnosti neplanirano poginuo američki policajac, u zatvorima u SAD-u proveo je 32 godine, od 1976. do 2008. Njegova supruga Julienne je provela u zatvoru trinaest godina, kazao je Baričević.

Razočaran u hrvatsku stvarnost nakon pet godina na slobodi, prvog dana rujna 2013. u Rovanjskoj je počinio suicid uz poruku da više “nije mogao živjeti u Platonovoj pećini”.

– Ovo je uspomena na čovjeka koji je obilježio našu povijest. Ovdje je Zvonko proživio zadnje godine života, ovdje je tragičnom smrću dovršio svoju životnu borbu, istaknuo je Baričević.

U kulturno-umjetničkom programu nastupio je KUD Vila Velebita i Župni zbor Sv. Jeronima. Program je vodio Ante Nadomir Šutra, kninski pjesnik i vijećnik.

Izvor: Zadarski list