Odaziv na štrajk sve slabiji

os p.preradovic 10.04.2012. pocetak skole poslije uskrsa

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar još jednom je pozvao učitelje i nastavnike, koji štrajkaju od petka, da se u interesu djece vrate na posao te najavio da će im dani provedeni u štrajku biti plaćeni. Naime, Vlada je odlučila da će štrajk u rujnu biti plaćen, što je, na neki način, makar simboličan dokaz da Ministarstvo i Vlada podupiru učitelje i nastavnike.

Mornar vjeruje da za štrajk nema razloga i da pismo namjere koje je Vlada ponudila sindikatima neće revoltirati nastavnike i još ih više potaknuti na štrajk, kao što su najavili sindikalni čelnici. Podsjetimo, Vlada je u pismu izrazila spremnost za potpisivanje garancije koja jamči u idućem mandatu poboljšanje statusa učitelja i nastavnika, što nije zadovoljilo sindikate. Štoviše, sindikalisti su najavili još jači odaziv na štrajk.

No, ako je suditi prema podacima s kojima svakodnevno izlazi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, evidentno je kako je od petka do utoraka odaziv na štrajk oslabio. Naime, u osnovnim školama u Hrvatskoj, s 54 posto sudionika odaziv je pao na 41 posto drugog dana te 35 posto trećeg dana. U srednjim školama, s 45 posto prvog dana odaziv je pao na 38 posto drugog te 34 posto trećeg dana. Danas je odaziv na štrajk još slabiji.

Unatoč slabijem odazivu, sindikaliste ne odustaju te najavljuju štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Nezavidna situacija u hrvatskom školsku dovodi u pitanje odrađivanje nastavnog plana i programa. Na školama je da odrađivanje plana i programa organiziraju na najkorektniji način. Prema informacijama iz zadarskih osnovnih škola, dane u štrajku još uvijek je moguće nadoknaditi bez radnih subota, no neće biti spajanja blagdana i vikenda kada isti “padaju” u srijedu ili četvrtak. Ukoliko štrajk potraje duže, nastava će se morati nadoknaditi na neki drugi način i u drugim terminima.