ODBIO UCJENU? Prijavljen i razapet jer je upozoravao na nezakonite radnje u Domu zdravlja!

Gotovo da nema medija koji nije jutros objavio vijest o tome da je Ivan Gašpar, vozač u Domu zdravlja Zadarske županije, kazneno prijavljen jer je krivotvorio diplomu o završenom obrazovanju za profesionalnog vozača, te da je na tom radnom mjestu proveo više od 20 godina.

Međutim, iza ovoga krije se puno kompliciranija priča, o kojoj je za portal Kalelarga info govorio Vedran Uranija, predsjednik podružnice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u Zadru.

“Bez dvojbi mogu reći da je Ivan Gašpar, inače sindikalni povjerenik Doma zdravlja Zadarske županije, pošten i moralan čovjek. On nije nikakav krivotvoritelj. Kada se zaposlio u Domu zdravlja 1992. godine, u vrijeme Domovinskog rata, on je priložio potrebnu valjanu dokumentaciju i dobio posao. Pod granatama je vozio vozilo Hitne pomoći, išao po ranjenike na ratište i radio ono što mnogi nisu htjeli. Svoj posao vozača korektno je radio, a 2000. godine nadopunio je dokumentaciju s dokumentom koji mu je brat poslao iz Vojvodine gdje je u mladosti živio i školovao se. Napominjem da taj dokument nije bio uvjet za posao koji je dobio prije osam godina nego je on njega priložio da bi kompletirao dokumentaciju.” – kazao je Vedran Uranija dodajući kako je kasnije Gašpar imao problema s poslodavcima jer je kao sindikalni povjerenik ukazivao na niz nezakonitosti, neisplatu prekovremenih radnih sati, te je zbog toga dobio i otkaz.
“Općinski sud u Zadru poništio je taj otkaz i vratio ga na posao. Pored toga, vode se još dva sudska spora, jedan u Zdru, a drugi u Zagrebu. Prošlog tjedna Ivan Gašpar je pozvan na razgovor, te mu je ponuđeno da potpiše sporazimni otkaz i povuče sve sporove ili će ga prijaviti za krivotvorenje diplome. On se sa mnom kao pravnim savjetnikom konzultirao i ja sam mu savjetovao da ne potpisuje nikakav otkaz. Zašto bi pristao na iznudu?! Ako ta sporna diploma nije pravovaljana, onda u redu, ali nije je on krivotvorio. Neka se istraži tko ju je izdao i potpisao. No ono što je ključno, a to je da i bez te diplome je dobio posao i da ima sve potrebne vozačke dozvole za biti vozač Hitne pomoći.” – pojasnio je Uranija.

Laičkim riječnikom, to je kao da se čovjek prijavi za neko radno mjesto za koje se traži diploma o visokoj stručnoj spremi. Čovjek priloži valjanu diplomu, ali uz nju priloži dokument da je završio prije deset godina tečaj grčkog jezika, kako bi prijava bolje izgledala, iako je diploma o grčkom jeziku nebitna i ne traži se.
“Eto, takva je situacija s Gašparom. Žao nam je što je pošten čovjek koji je u ratu prošao teške trenutke, prevezao stotine ranjenika, sada izložen linču. Odgovorno tvrdim da nema nikakvih elemenata kaznenog djela, a to će se i dokazati ako dođe do sudskog postupka.” – zaključio je Uranija.

Nazvali smo za komentar i Ivana Gašpara, koji nam je kratko kazao kako ne bi smio govoriti o slučaju, ali je dodao:

“Imam sve potrebne dozvole, položio sam sve kazegorije koje vozač treba imati. Pokušava me se ovakvim pritiscima uništiti.” – kazao je Gašpar.