Odgođen kvalifikacijski turnir za Europsko prvenstvo za odbojkaše

Kvalifikacijski turnir za Europsko prvenstvo za odbojkaše, koji se trebao igrati od 8. do 10. siječnja 2021. godine u Zadru, odgođen je za svibanj. U ŠC Višnjik početkom iduće godine trebale su zaigrati nacionalne vrste Hrvatske, Švedske i Nizozemske. Nažalost, turnir je odgođen budući da se reprezentacija Nizozemske zbog epidemioloških mjera ne može okupiti niti trenirati za natjecanje.

 

‘’Žao nam je što su se kvalifikacije otkazale, jer smo se potajno nadali da ćemo u Zadru već u siječnju izboriti plasman na Europsko prvenstvo. Jednostavno, nije realno u ovom trenutku organizirati kvalifikacije zbog nemogućnosti sudjelovanja reprezentacije Nizozemske kojoj je njihova vlada zabranila okupljanja, pripreme i treninge te se ne bi uspjeli pripremiti za kvalifikacije.’’ – izjavio je stručni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić.

 

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo održavaju se kroz šest skupina. Plasman će ostvariti pobjednici skupina kao i četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije. Prvenstvo se  igra u rujnu iduće godine u Poljskoj, Češkoj, Finskoj i Estoniji, a Hrvatska reprezentacija plasman će imati priliku izboriti na proljeće.

 

’Europska federacija donijela je odluka kojom se kvalifikacije odgađaju za svibanj, odnosno završno do 16. svibnja. Bit će to poseban izazov za odigrati budući da većina liga završava 1. svibnja. Nadam se da ćemo svi ostati zdravi i u svibnju izboriti odlazak na Europsko prvenstvo!’’ – zaključio je Frane Žanić.

 

Uz kvalifikacije koje nas očekuju u svibnju, u Zadru će se od 28. do 30. prosinca održati MEVZA U18 (Ž) i U19 (M), od 8. do 10. siječnja MEVZA U16 (Ž) i U17 (M), u svibnju i lipnju europska ženska Zlatna liga i europska muška Srebrna liga, u lipnju FIVB Challenger te u kolovozu Europsko prvenstvo za žene.