ODLIČNI REZULTATI Promet u svibnju u Zračnoj luci veći za 5.78 posto nego lani! ODLIČNI REZULTATI Promet u svibnju u Zračnoj luci veći za 5.78 posto nego lani!
U Zračnoj luci Zadar zadovoljni su porastom broja putnika u  svibnju, osobito nakon nedavnog pada prometa zbog uređenja piste, piše Zadarski list . Kako... ODLIČNI REZULTATI Promet u svibnju u Zračnoj luci veći za 5.78 posto nego lani!

U Zračnoj luci Zadar zadovoljni su porastom broja putnika u  svibnju, osobito nakon nedavnog pada prometa zbog uređenja piste, piše Zadarski list . Kako je bila riječ o radovima koji su zatvorili dio uzletno-sletne staze, vjerovalo se kako će promet u proteklom mjesecu ipak biti veći. Tako je i bilo, pa je glasnogovornik Zračne luke, Nikola Barać, iznio  najnovije podatke  o broju putnika.

Pozitivni podaci

– Do kraja svibnja ove godine Zračna luka Zadar opslužila je 62.751  putnika, što je za 5,78 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine  kada je prevezeno 59.322 putnika. U prvih pet mjeseci ove godine prevezeno je 110.323 putnika što je na razini prošle godine. Predviđanja prometa za 2016. godinu kreću se na nešto više od 500.000 putnika, što  Upravi Zračne luke daje optimizam da će ove godine biti premašen rekord prometa od prije dvije godine kada je prevezeno 495.000 putnika – kazao je Barać novinarski Zadarskog lista.

Nastavi li se ovako, protekla rekordna godina mogla i doista donijeti  toliko očekivanu brojku od pola milijuna putnika kojoj se posljednjih godina nadaju nakon što su počeli ostvarivati promet u višestruko veći od  onog poslijeratnih godina. Posebno ohrabruje podatak da je i ukupan  promet za prvih pet mjeseci na razini prošlogodišnjeg kada je luka ostvarila promet za 14,6 posto veći od onoga 2014. godine.

I ta je godina bila posebno uspješna jer je nakon smanjenog broja Ryanairovih rotacija i odlaska nekih aviokompanija iz Zračne luke Zadar,  malo tko očekivao porast prometa u posezoni. U najmanju ruku nadali  su se prometu jednakom prošlogodišnjem, međutim rukovodstvo Luke  na kraju svibnja imalo je razloga za slavlje povećanjem prometa od gotovo 15 posto.

Ovi rezultati, unatoč lošijim poslovnim okolnostima od onih prošle  godine, postignuti su zahvaljujući velikom trudu Zračne luke i lobiranju  kod sve većeg broja aviokompanija kako bi nove putnike doveli u Zadar.

Uskrs ranije, gostiju manje

Trud se isplatio i Luka je, osim povećanja prometa, prošle godine zabilježila još jedan uspjeh – u svibnju je prvi put premašen promet od  100.000 putnika. Direktorica Zračne luke, Irena Ćosić, zadovoljna je rezultatima koji su na razini prošlogodišnijh, o čemu kaže:

– Polako nadoknađujemo pad iz proteklih mjeseci jer je Uskrs ove godine bio ranije, pa je i gostiju bilo manje. Nastavimo li ovim intenzitetom  vjerujemo da ćemo ostvariti brojku od pola milijuna putnika – kazala je direktorica Ćosić.

Bila bi to kruna poslovanja zadarske Zračne luke koja je već imala titulu najsupješnije u Hrvatskoj. Naime, ovako dobrim rezultatima na ruku  ide i  sve izraženija navika turista za kraćim odmorima zbog kojih sve  češće putuju zrakoplovima umjesto da godišnje odmore kao nekad koriste odjednom i u samo jednoj destinaciji. Ryanair je uveo nove letove, a  od ove su godine u zadarsku Luku počeli slijetati i zrakoplovi novih kompanija.