Održan JobIT 2023 – prvi dan IT karijera na Sveučilištu u Zadru

_upscale _blur _autotone
Zadar je veliki izvoznik IT i STEM kadrova, ali sada se mnogi vraćaju doma

Na Sveučilištu u Zadru jucer je održan JobIT 2023 – prvi dan IT karijera u suorganizaciji Stručnog preddiplomskog studija informacijskih tehnologija Sveučilišta u Zadru i partnerskih tvrtki i organizacija s kojima odjel od ranije ima potpisane ugovore o izvođenju studentske prakse.

Uz stručnjake iz IT sektora studentima i zainteresiranoj javnosti predstavili su se Alfatec group, Cognism, Cromaris, Digacon Software Solutions, Fer projekt, Financijska agencija – FINA, Helmholz sistemi, Maverik, OTP banka Hrvatska, Rentlio, WOD Software Solutions i Zadar Developers Hub.

U ime organizatora sudionike je pozdravio doc. dr. sc. Franjo Pehar, koji je najavio kako će JobIT sustavno i redovito okupljati lokalnu obrazovnu, akademsku i poslovnu zajednicu zainteresiranu za razvoj STEM područja u Zadru i okolici, te razviti in vivo platformu za razmjenu karijernih perspektiva, regrutiranje talenata, umrežavanje i povezivanje studenata, kao potencijalnih posloprimaca, s potencijalnim poslodavcima iz IT sektora.

Ideja o organizaciji dana karijera u IT-u je naša instinktivna reakcija i odgovor na rastuće potrebe tržišta rada za različitim profilima stručnjaka koje, između ostalog, pripremamo ili IT rječnikom “razvijamo” na našem studijskom programu ali i na studijskim programima Sveučilišta u drugim područjima znanosti čije kompetencije su potrebne u IT sektoru, rekao je Pehar. Istaknuo je i kako je Zadar jedan od najvećih „izvoznika“ IT i STEM kadrova, a situacija se u posljednje vrijeme mijenja jer se predstavnici sektora vraćaju u Zadar i obogaćuju domaću IT scenu.

Sudionicima se obratila i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, prisjetivši se početaka rada na računalima, kada se činilo da se otvaraju neslućene mogućnosti na području odgoja i obrazovanja.

“Bili smo jedni od rijetkih koji su u svoj terminološki kompleks uzimali riječ karijera. Danas je kreiranje standarda zanimanja i standarda kvalifikacija ključna riječ u cijelom svijetu. On traje točno do realizacije studijskoj programa, a tad ponovno dolazite do zrna kvasa, da morate podebljavati svoje kvalifikacije. Vi ćete nakon diplome pokucati na vrata naših partnera iz privatnog sektora po novo zrno kvasa, umrežavati se kroz partnerstva i mentorski rad, a vrijednost diplome bit će uvećana doprinosom koji ćete dati kroz prenošenje znanja na sve druge sektore”, rekla je rektorica Vican.

O svijetu IT industrije izlaganje je održao direktor inženjeringa CROZ-a Ivan Krnić, dajući savjete kakve bi, kako je rekao, sebi dao da je mogao kada je on prije 20 godina ulazio u ovaj svijet.

“Kad dobijete zadatke, oni su vaši i ne dopustiti da vas drugi podsjećaju na njih. Ako ne možete riješiti zadatak, ne lupajte glavom o zid nego tražite pomoć. To nije znak nesposobnosti nego odgovornosti. Uvijek se potrudite razumjeti što se traži od vas. Najgore je kada radite na zadatku a nije vam jasno što radite, rekao je Krnić. Svaku novu aplikaciju nije potrebno raditi novom tehnologijom, jer ispitivanja pokazuju da su za uspjeh važniji vještina, organizacija i dobar tim nego tehnologija koja se koristi”.

Nakon izlaganja i prezentacija partnera i predstavnika IT Sektora održana je panel rasprava o regrutiranju talenata IT-a, a u večernjim satima na rasporedu je IT Pub kviz u Guma baru.