Održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije

 

U utorak. 20. listopada 2015. godine u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije održana je 3. sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije.

Na sjednici je usvojen Plan aktivnosti Vijeća u 2016. godini. Plan sadrži  preventivne aktivnosti usmjerene na problematiku prevencije ovisnosti, nasilja, trgovine ljudima, imovinskih delikata posebno tijekom turističke sezone kao i problematiku opasnosti od zaostalog oružja i minsko eksplozivnih sredstava,  koje aktivnosti su opisane u Programu rada Vijeća za razdoblje od 2015. do  2018. godine usvojenom na 2.  sjednici Vijeća.

Osim toga osnovana je Radna skupina za Sigurnost u turizmu Zadarske županije sa zadaćom podizanja razine sigurnosti građana i turista, a čiji članovi su predstavnici Zadarske županije, PU zadarske, Sveučilišta u Zadru, Lučke kapetanije Zadar, TZ Zadarske županije i HGK Županijske komore Zadar. Osnivanje radne skupine je u skladu sa ciljevima Odluke Županijske skupštine o osnivanju Vijeća.

Predsjednik Odbora za promet Božidar Budiša iznio je zaključke sa Prvog sastanka Odbora i obrazložio aktivnosti koje se planiraju u narednom razdoblju, a pročelnik Upravnog odjela za more i turizam Krešimir Laštro i policijska službenica za prevenciju Ivana Marić obrazložili su zajedničke aktivnosti Zadarske županije, Policijske uprave zadarske i TZ Zadarske županije u protekle tri godine, ciljeve osnivanja Radne skupine i aktivnosti koje se planiraju.

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Andrija Marcelić  i policijska službenica za prevenciju Sandra Poljak Jurinčić obrazložili su zajedničke aktivnosti po projektu „Sigurnost osoba treće životne dobi“ u kojem  su partneri Zadarska županija, Matica umirovljenika Zadarske županije, Centar za pomoć i njegu u kući Sv. Ante Benkovac i  PU zadarska. Sandra Poljak Jurinčić je izložila i rezultate procesne evaluacije i evaluacije učinka projekata „Prevencija kaznenih djela razbojništva u prodavaonice i benzinske postaje i „Sigurnost osoba treće životne dobi“ koje PU provodi u partnerstvu i uz podršku  Zadarske županije i Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije.

Kroz projekte su ostvareni pozitivni rezultati u smislu povećanja razine samozaštitnog ponašanja i razine informiranosti te bolje suradnje građana s policijom i povećanja osjećaja sigurnosti u lokalnoj zajednici.

Župan Stipe Zrilić  i načelnik PU zadarske Neven Paškalin izrazili su zadovoljstvo suradnjom svih članova Vijeća u planiranju i provedbi zajedničkih aktivnosti Vijeća. Zaključili su da ovakav partnerski odnos doprinosi kvalitetnijem provođenju preventivnih  aktivnosti.