Održana završna svečanost 28. Edukativne muzejske akcije “Za(jedno): svi za muzej”

U petak, 19. svibnja 2023. godine u atriju Providurove palače održana je završna svečanost 28. Edukativne muzejske akcije Za(jedno): svi za muzej.

Narodni muzej Zadar je muzej domaćin ovogodišnje EMA-e koju organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva.

Svečanost je započela u 9 sati, a svoj program predstavile su institucije koje sudjeluju u 28. EMA-i: Narodni muzej Zadar, Arheološki muzej Zadar, Muzejska zavičajna zbirka Grada             Novske i Gradski muzej Varaždin.

Program su predstavili putem otvorenih radionica za sve posjetitelje, edukativnih materijala i promotivnih letaka.

Učenici OŠ Zadarski otoci u sklopu projekta „Muzej u školi“, demonstrirali su tradicijske igre – Zadarsku alku, vožnju „karićima“, pogađanje koluta i druge igre. Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske izvela je svoje tradicionalne pjesme, a učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn predstavili su radionicu „Kako nas muzej pokreće“ tehnikom zračnog kista.

Učenici OŠ ŠK Benje PŠ Diklo razveselili su prisutne posjetitelje i sudionike EMA-e plesnom radionicom „U muzeju zajedno zaplešimo!“ na kojoj su predstavili svoju koreografiju koju su osmislili i naučili tijekom mjesec dana trajanja EMA-e.

Za sam kraj svečanosti, predstavnici sudionika obratili su se medijima – mr. sc. Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva i Lucija Sekula, muzejska pedagoginja NMZ-a u svoje i ime ravnateljice NMZ-a, dr. sc. Renate Peroš.