OGORČENI STANARI: Ne možemo živjeti od nereda koji bahati bogataš stvara renovirajući stan!

Stanari zgrade u Ulici Dalmatinskog sabora, nedaleko od Gradske tržnice, ogorčeni su neredom koji je nastao zbog renoviranja stana u vlasništvu jednog od stanara, koji je,  prema njihovim riječima, prekršio sva moguća pravila, i prema njima u zgradi, a posla bi tu, tvrde, imali i komunalni redari, te građevinski inspektori.

“Ogorčeni smo jer već neko vrijeme ne možemo normalno živjeti. Ne znamo kome da se obratimo jer je stanje nepodnošljivo. Svaki dan buka i nered, daske i građevinski materijal razbacani na sve strane, jednom riječju – ruglo. Riječ je o vrlo bahatom čovjeku koji je misli ako ima novaca da može maltretirati ostale stanare! Žalosno je da mu se dozvoljava da radi toliki nered, a da se o radovima uopće nisu obavijestili drugi stanari!” – kazala nam je stanarka s kojom smo razgovarali, a čiji podaci su poznati redakciji.

Osim toga, i u zajedničkom dvorištu vlada nered, pojedinci ga koriste kako ih je volja iako nemaju pravo na to. Jedan od njih je uzurpirao više od 30 kvadrata zajedničkog dvorišta.

“Apeliramo na nadležne službe da poduzmu nešto i pošalju svoje ljude na teren jer je situacija neizdrživa i na rubu smo živaca.  Plašimo se da bi se mogao dogoditi i incident.” – zaključuje na kraju naša sugovornica.

Proslijedila nam je i nekoliko fotografija iz kojih se vidi u kakvom stanju je zgrada u kojem stanuju.

Kako bismo doznali kakva su prava stanara i što po tom pitanju mogu napraviti, obratili smo se građevinskoj inspekciji.

Rečeno nam je kako će inspektori izaći na teren nakon što zaprime prijavu barem jednog stanara, te utvrditi koliko su opsežni radovi koji se spominju i je li trebalo za njih ishoditi dokumentaciju.

Ukoliko se radi rekonstrukcija, tada je potrebna suglasnost stanara, dok za adaptaciju stana ona nije potrebna.

Stanari se, ako je zgrada i zaštićenoj jezgri, mogu obratiti i Ministarstvu zaštite okoliša.

Na žalost, dok stanari sastave dopise, pošalju, a nadležni zaprime i reagiraju, proći će još dosta vremena.